Rodáci z obce Lojga na fotografiách spoznali agenta Petrova ako Alexandra Miškina

Viacerí obyvatelia ruskej obce Lojga z Archangeľskej oblasti potvrdili, že jedným z mužov podozrivých z pokusu o otrávenie bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa je aj ich rodák Alexandr Miškin, ktorý v tejto kauze vystupuje pod krycím menom Alexandr Petrov.

09.10.2018 12:48 , aktualizované: 16:19
Alexandr Petrov, Ruslan Boširov Foto:
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov na snímkach londýnskej polície.
debata (104)

Petrovovo údajne skutočné meno zverejnili v pondelok investigatívne portály Bellingcat a The Insider.

Britská spravodajská stanica BBC citovala vyjadrenie jedného z dedinčanov, ktorý s Miškinom chodil do školy a spoznal ho na fotografii z pasu zverejnenej oboma spomínanými portálmi. Identifikoval ho aj na snímke s britským vízom vydaným pre Alexandra Petrova, ktorú pred časom publikovala britská polícia.

Nemenovaný muž uviedol, že Miškin sa učil na „jednotky, dvojky“, ale školu skončil bez medaily udeľovanej najlepším žiakom. V dedine organizoval diskotéky, na ktorých hrával „západnú hudbu, najviac techno“.

Miškina na fotografiách spoznali podľa BBC ešte dvaja jeho rodáci – medzi nimi aj jeho spolužiačka zo školy.

BBC získala v dedine informáciu, že Miškinovi rodičia pracovali v miestnych lesozávodoch a okrem syna mali aj dcéru. Z informácií zo stránky Miškinovej matky na obľúbenom webe Odnoklassniki.ru podľa stanice vyplýva, že aj Miškin má zrejme dcéru.

BBC tvrdí, že Miškin si v roku 2007 dal zaregistrovať trvalý pobyt v Petrohrade, v dome, ktorý sa nachádza vedľa budovy vojensko-lekárskej akadémie. Neskôr sa presťahoval do Moskvy a v prvej polovici tohto desaťročia si ako adresu trvalého pobytu zaregistroval ulicu, kde sídli hlavná správa generálneho štábu ruských ozbrojených síl.

Miškina pred štyrmi rokmi Putin vyznamenal

Alexandrovi Miškinovi udelil pred štyrmi rokmi ruský prezident Vladimir Putin vyznamenanie Hrdina Ruskej federácie. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na investigatívny portál Bellingcat.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Kremeľ sa nebude vyjadrovať k investigatívnym správam a článkom v médiách týkajúcim sa pokusu o otrávenie Skripaľa a jeho dcéry v anglickom Salisbury.

Približne pred dvoma týždňami investigatívna stránka Bellingcat odhalila totožnosť prvého z páchateľov útoku na Skripaľa, ktorého britské úrady identifikovali ako Ruslana Boširova. V skutočnosti však podľa Bellingcatu ide o plukovníka GRU Anatolija Čepigu.

K útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju došlo 4. marca v anglickom meste Salisbury a bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova.

Rusko obvinenia z pokusu o zavraždenie Skripaľa a jeho dcéry od začiatku odmieta a tvrdí, že Boširov a Petrov sú civilisti, ktorí Salisbury navštívili ako turisti.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ