Trump a Kim zvažujú tri alebo štyri lokality pre ich summit

Americký prezident Donald Trump uviedol, že tri alebo štyri lokality prichádzajú do úvahy pre jeho nadchádzajúci summit so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

09.10.2018 19:16
debata

Novinárom v Bielom dome povedal, že Singapur, miesto ich prvého summitu v júni, je v tejto súvislosti nepravdepodobný.

Agentúra Jonhap pripomína, že americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo bol cez víkend v Pchjongjangu, aby schôdzku pripravil a diskutoval o denuklearizácii Severnej Kórey.

„Hovoríme o troch alebo štyroch rôznych lokalitách,“ povedal Trump a dodal, že Pompeo mal s Kimom „veľmi, veľmi dobré“ stretnutie.

Termín a miesto summitu ešte neoznámili, ale očakáva sa, že sa uskutoční do konca roka.

Trump vychválil „skvelý vzťah“

Trump vyjadril tiež očakávanie, že v budúcnosti sa bude konať „mnoho stretnutí“ medzi predstaviteľmi Spojených štátov a Severnej Kórey.

Na otázku, či ako prípadné miesto summitu pripadá do úvahy jeho letovisko Mar-a-Lago na Floride, uviedol, že jemu aj Kimovi by sa páčilo.

Trump vychválil svoj „skvelý vzťah“ s Kimom a spomenul nedávne obmedzenie jadrových a raketových testov ako znak pokroku v úsilí zbaviť severokórejský režim jeho jadrového programu a programu vývoja balistických rakiet.

Trump a Kim sa v Singapure dohodli na všeobecných podmienkach denuklearizácie, proces sa však neskôr zasekol na otázke, ako tento cieľ reálne dosiahnuť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump