Macronov úrad odmieta špekulácie o demisii celej vlády

Nadchádzajúce zmeny vo francúzskej vláde, ktoré vyvolal odchod ministra vnútra Gérarda Collomba minulý týždeň, sa zaobídu bez demisia kabinetu. Oznámil to Elyzejský palác.

09.10.2018 21:14
debata (1)

Odmietol tak špekulácie, že dnes alebo v stredu rezignuje celá vláda, ktorá bude následne v obmenenej verzii znova vymenovaná, pravdepodobne opäť na čele so súčasným premiérom Édouardom Philippom. Opozícia označila oneskorenie v oznámenej vládnej reorganizácii za tragikomédiu.

Úrad prezidenta Emmanuela Macrona nespresnil, kedy by mali byť personálne zmeny oznámené.

Ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová však v nedeľu povedala, že by sa tak malo stať do stredy, kedy tradične v desať hodín dopoludnia zasadá vláda a prezident. Macron navyše v stredu odchádza na návštevu Arménska.

Tiež francúzske médiá s odvolaním sa na vládne zdroje píšu, že reorganizácia bude ohlásená v stredu dopoludnia. Oneskorenie podľa nich spôsobili ťažkosti s hľadaním Collombovho nástupcu.

Philippe sa tiež podľa tlače snažil prinútiť Macrona k väčšej obmene ministrov, vrátane ministerky kultúry a ministra poľnohospodárstva. Hľadanie nových šéfov rezortov si rovnako vyžiadalo čas, uvádza tlač.

Collomb vo vláde skončil kvôli plánu kandidovať na starostu mesta Lyon. Jeho odchodom prišiel kabinet od konca augusta už o tretieho člena po demisii populárnych ministrov životného prostredia a športu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Edouard Philippe #francúzska vláda