Kiska vyzval členov EÚ na spoluprácu pri riešení problémov

Európania prijímajú úspechy Európskej únie ako samozrejmosť a príliš sa zameriavajú na jej problémy, povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Informáciu priniesla agentúra DPA.

09.10.2018 21:43
debata (15)

Nemecký prezident so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom a rakúskou hlavou štátu Alexandrom Van der Bellenom na Ekonomickej univerzite vo Viedni (WU) diskutoval aj o voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa konajú v roku 2019.

Diskusia prezidentov bola namierená proti populistickým a euroskeptickým hnutiam, konštatovala DPA.

„O Európe sa veľa hovorí vtedy, keď sa veci nevyvíjajú dobre a keď stroskotajú dohody,“ povedal Steinmeier. „Nehovorí sa však dostatočne o bežnej Európe, ktorá funguje oveľa lepšie, ako si je väčšina ľudí ochotná pripustiť,“ pokračoval.

„Nikto by nemal veriť tomu, že všetko bude ľahšie, ak sa prestaneme snažiť o riešenia v rámci Európy,“ povedal Steinmeier a poukázal na úspešný proces integrácie na pracovných trhoch a v oblasti obchodu a vzdelávania v EÚ.

Solidarita ako spoločné dielo

Aj keď je proces rozhodovania v Bruseli často namáhavý, umožňuje nám aplikovať riešenia na úrovni 21. storočia, aké by sme na národnej úrovni neboli schopní nájsť, povedal Steinmeier. „Nemecko sa nemôže mať dobre, pokiaľ sa Európa nemá dobre,“ dodal nemecký prezident.

Voliči by sa podľa bývalého lídra rakúskej Strany zelených Van der Bellena mali sami seba opýtať, že kto sú skutoční patrioti. „Sú to tí, ktorí chcú vyzdvihnúť národný štát z minulosti, alebo tí, ktorí chápu, že v dnešnom svete musí byť solidarita spoločným dielom,“ dodal rakúsky prezident.

Prezident Kiska na pôde univerzity vystúpil s príhovorom o budúcnosti EÚ, v ktorom členské krajiny vyzval na spoluprácu pri riešení jej problémov. Informovala o tom prostredníctvom Twitteru WU.

„Žiadna krajina nedokáže vyriešiť problémy EÚ osamote, spolu to však dokážeme,“ povedal prezident SR. „Nemali by sme sa báť vysloviť: Som hrdý na to, že som Európan,“ pokračoval.

„Potrebujeme silných podporovateľov na európskej a aj na národnej úrovni. Zahŕňa to aj vás tu zhromaždených študentov, pretože je to najmä vaša budúcnosť,“ dodal Kiska.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Andrej Kiska #Frank-Walter Steinmeier #Alexander Van der Bellen