Hurikán Michael udrel na Floridu rýchlosť 250 km/h

Hurikán Michael neďaleko mesta Panama City na severozápade Floridy vstúpil na pobrežie.

10.10.2018 06:34 , aktualizované: 20:56
michael Foto:
Hurikán Michael pri pohľade z ISS.
debata (6)

Živel, ktorý americké úrady aj Národné centrum pre hurikány (NHC) označujú ako mimoriadne nebezpečný, sprevádza vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Úrady sa obávajú, že Michael spôsobí v oblasti rozsiahle škody, hoci by nad pevninou mal podľa meteorológov začať rýchlo slabnúť.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu krátko pred 20:00 SELČ pri mestečku Mexico Beach, ktoré je vzdialené asi 15 kilometrov južne od Panama City. Práve Panama City označovali meteorológovia za oblasť, kde sa hurikán dostane nad pevninu.

Michael vďaka teplej vode v Mexickom zálive nabral značne na sile a rýchlo sa stal hurikánom štvrtej kategórie, čo je na Saffirovo-Simpsonovej stupnici druhá najsilnejšia kategórie. Od toho, aby sa stal hurikánom najsilnejšie kategórie, ho tabuľkovo delili dva kilometre v hodine pri meraní rýchlosti sprievodných vetrov.

Meteorológovia aj úrady varujú obyvateľov pobrežia pred zdvihnutím mora, Michael navyše prináša prudké dažďové zrážky. Ľudia s vetrom o sile hurikánu musia počítať aj v oblastiach vzdialených 75 kilometrov od centra živlu.

Guvernéra Floridy desia ľudia

Strašné budú následky hurikánu Michael. Podľa agentúry AP to povedal guvernér Floridy Rick Scott. Michael bude podľa jeho slov najhorším hurikánom, aký zasiahne oblasť Panhandle na Floride za celé storočie.

Scotta „na smrť vydesilo“, že niekoľko ľudí z oblastí pri pobreží Floridy ignorovalo nariadenia o evakuácii. Dúfa iba, že tam s nimi nie sú deti, pretože čas na evakuáciu z pobrežných oblastí „bol a odišiel“.

Floridský guvernér povolal 3500 členov floridskej Národnej gardy a v pohotovosti sú ďalšie tisíce pracovníkov verejných služieb.

Príkaz na evakuáciu pred hurikánom odmietlo približne 50 obyvateľov ostrova St. George Island a dvaja z ostrova Dog Island, prístupného iba loďou.

Môže spôsobiť „úplnú skazu domov“

Riaditeľ Národného strediska pre hurikány Ken Graham varoval, že hurikán so silou 4 príslušnej stupnice môže v oblasti Panhandle na Floride spôsobiť katastrofické škody. Michael so sebou na pevninu priniesol vietor, ktorý bude strhávať strechy na budovách a môže spôsobiť „úplnú skazu domov“.

Podľa Grahama padajúce stromy postŕhajú siete, čo spôsobí výpadok elektrickej energie na niekoľko týždňov, a nebezpečné podmienky pretrvávajú dlho po skončení búrky.

V dôsledku hurikánu už na pobreží Floridy stúpla hladina oceánu o meter. Podľa meteorológov by sa mohla na niektorých miestach zdvihnúť vlna až do výšky štyroch metrov nad úroveň normálneho prílivu.

Naberal na sile

Graham varoval obyvateľov, aby si uvedomili, či sa nachádzajú v dostatočnej nadmorskej výške v porovnaní s tým, do akej až môže stúpnuť úroveň mora.

Guvernér amerického štátu Severná Karolína Roy Cooper vyhlásil pred príchodom hurikánu stav núdze. Živel sa podľa predpovede preženie aj územím tohto štátu, ktorý sa ešte poriadne nespamätal z následkov predchádzajúceho hurikánu Florence.

Michael ostane v kategórii hurikánu ešte aj vo štvrtok, keď bude prechádzať cez územie amerického štátu Georgia.

Zhruba 375.000 ľudí na pobreží Mexického zálivu vyzvali na evakuáciu, alebo im nariadili, aby svoje domovy opustili v dôsledku ohrozenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Florida #hurikán Michael