Dcéra Ivanka by bola výbornou náhradou za Haleyovú, mieni Trump

Americký prezident Donald Trump vyslovil presvedčenie, že jeho dcéra Ivanka by bola výbornou náhradou za odchádzajúcu veľvyslankyňu USA pri OSN Nikki Haleyovú. Pripustil však, že by v prípade jej nominovania mohol čeliť obvineniam z rodinkárstva.

10.10.2018 10:09 , aktualizované: 20:35
donald trump, ivanka trumpová, Foto: ,
Ivanka Trumpová vedľa svojho otca Donalda.
debata (15)

Samotná Ivanka následne uistila, že novou americkou veľvyslankyňou pri OSN nebude, informovala agentúra AP.

„Ivanka by bola (ako veľvyslankyňa pri OSN) úplná bomba, ale viete, že by ma v takomto prípade obviňovali z nepotizmu,“ povedal Trump novinárom vo Washingtone. On sám však podľa vlastných slov nepozná nikoho, kto by bol kompetentnejší zastávať tento post.

Trump v stredu uviedol, že jeho administratíva rokuje s manažérkou spoločnosti Goldman Sachs Dinou Powellovou, jednou z jeho bývalých poradkýň, o možnom nahradení Haleyovej.

Dina Powellová, v pozadí Ivanka Trumpová. Foto: SITA/AP, Andrew Harnik
Trump Powell Dina Powellová, v pozadí Ivanka Trumpová.

Trump pred novinármi v Bielom dome povedal, že Powellovú má rád, ale je len jednou z mnohých osôb, ktoré pre túto funkciu v OSN prichádzajú do úvahy.

Agentúra Reuters pripomína, že Powellová (45) pôsobila v prvom roku Trumpovho funkčného obdobia ako zástupkyňa poradcu pre národnú bezpečnosť a bola kľúčovou hráčkou v diplomatických snahách na Blízkom východe a tiež súčasťou prezidentovho užšieho kruhu.

V tomto roku sa vrátila do spoločnosti Goldman Sachs, kde pracovala viac ako 10 rokov. Bola tiež vysokopostavenou úradníčkou na ministerstve zahraničných vecí za prezidenta Georgea W. Busha.

Podľa prezidenta sa v súvislosti s uvoľneným veľvyslaneckým kreslom pri OSN spomínalo veľa mien, zoznam možných kandidátov sa však medzičasom zúžil na päť mien.

Ako poradkyňa v Bielom dome v súčasnosti pôsobí aj Ivanka Trumpová. Tá v utorok večer vyjadrila na Twitteri presvedčenie, že jej otec nájde za Haleyovú dobrú náhradu. „Táto náhrada však nebudem ja,“ napísala Trumpová.

Ako výborného kandidáta na veľvyslanca pri OSN Trump spomenul aj súčasného ambasádora USA v Nemecku Richarda Grenella. Toho by však prezident radšej ponechal na doterajšom poste, pretože si svoju prácu podľa neho robí veľmi dobre.

Donald Trump prijal v utorok nečakanú rezignáciu veľvyslankyne USA pri OSN Nikki Haleyovej, ktorá by mala odísť z funkcie na konci tohto roka.

Prezidentovho nominanta na nového veľvyslanca bude musieť potvrdiť americký Senát.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Nikki Haleyová #Ivanka Trumpová