Miškinova stará mama zmizla po správach o odhalení identity jej vnuka

Stará matka predpokladaného agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorý je podozrivý z účasti na pokuse o otrávenie bývalého agenta GRU Sergeja Skripaľa, zmizla zo svojej dediny tri dni po zverejnení správy, že investigatívne tímy Bellingcat a The Insider čoskoro zverejnia pravé meno jej vnuka - Alexandra Miškina. Informovala o tom v stredu rozhlasová stanica Echo Moskvy.

10.10.2018 10:15
Alexandr Petrov, Ruslan Boširov Foto:
Alexandr Petrov a Ruslan Boširov na snímkach londýnskej polície. Britskí vyšetrovatelia sú o nich presvedčení, že novičkom otrávili Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu v Salisbury.
debata (395)

Britský denník The Daily Telegraph napísal, že Nina Miškinová svojho času známym s hrdosťou ukazovala fotografiu svojho vnuka, ako si po prevzatí vyznamenania Hrdina Ruska podáva ruku s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Toto vyznamenanie mu bolo udelené v roku 2014, a to „buď za Krym, alebo za (operáciu súvisiacu s útekom ukrajinského prezidenta Viktora) Janukovyča“, uviedli pre novinárov z tímov Bellingcat a The Insider obyvatelia obce Lojga v Archangeľskom kraji, kde Miškin vyrastal.

Spomínaní novinári zistili, že Miškin koncom 90. rokov začal študovať na Kirovovej vojenskej lekárskej akadémii (VMedA) v Petrohrade na fakulte, ktorá pripravuje lekárov pre vojenské námorníctvo. Na fotografiách ho spoznalo viacero absolventov školy, aj keď nie jeho spolužiaci z ročníka. Viaceré zdroje pre Bellingcat a The Insider uviedli, že Miškinovi spolužiaci mali pred asi dvoma týždňami „telefonát a dostali príkaz mlčať“.

Bellingcatu sa tiež podarilo zistiť, že do septembra 2014 mali Miškin i druhý identifikovaný podozrivý v kauze Skripaľ – Anatolij Čepiga – ako miesto trvalého pobytu nahlásenú Choroševskú ulicu 76, kde sídli hlavný štáb GRU. Následne obaja dostali v Moskve byty. Médiá predpokladajú, že išlo o odmenu za „vojenské hrdinstvo“.

O Miškinovi je podľa Bellingcatu známe ešte to, že v rokoch 2010–13 bol niekoľkokrát na Ukrajine a v Podnestersku. Posledná jeho návšteva tam bola kuriózna, pretože cez hranicu s Podnesterskom prešiel o 16.12 h a o šesť minút sa vracal späť. Ďalší deň odletel z Kyjeva do Moskvy.

Podľa zistení tímu The Insider Miškin pracuje ako vojenský lekár GRU a je špecialistom na hypobarickú medicínu. Podľa príbuzných jeho práca ako lekára je spojená s ponorkami.

K útoku na Skripaľa a jeho dcéru Juliju došlo 4. marca a bola pri ňom použitá nervovoparalytická látka novičok. Británia z jeho uskutočnenia podozrieva agentov GRU Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorých pravé mená by podľa zistení investigatívnych novinárov mali byť Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga.

Rusko obvinenia z pokusu o zavraždenie Skripaľa a jeho dcéry od začiatku odmieta a tvrdí, že Boširov a Petrov sú civilisti, ktorí Salisbury navštívili ako turisti.

395 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza Skripaľ