Úrady v USA aj EÚ vyšetrujú Google kvôli bezpečnostnej chybe

Úrady v Spojených štátoch aj Európskej únii vyšetrujú americkú internetovú spoločnosť Google kvôli bezpečnostnej chybe, ktorá mohla viesť k úniku súkromných údajov najmenej pol milióna užívateľov sociálnej siete Google+. Informuje o tom agentúra Reuters.

10.10.2018 12:47
debata (2)

Spoločnosť Google v pondelok uviedla, že bezpečnostná chyba mohla sprístupniť mená, e-mailové adresy a ďalšie údaje užívateľov stovkám externých vývojárov aplikácií pre Google+. Zároveň oznámila, že užívateľská časť Google+ v auguste budúceho roka zanikne.

V USA sa podľa agentúry Reuters týmto prípadom už začali zaoberať generálne prokuratúry štátov Connecticut a New York. Írska komisia pre ochranu dát (DPC) uviedla, že si od Googlu vyžiada podobnejšie informácie o tejto kauze. Incident začal skúmať taktiež úrad pre ochranu dát v Hamburgu, kde má Google svoju nemeckú kanceláriu.

Podľa novej regulácie Európskej únie pre ochranu súkromia (GDPR) hrozí firmám za porušovanie pravidiel pokuta vo výške až štyroch percent ich ročných tržieb, upozorňuje Reuters.

Spoločnosť Google uviedla, že bezpečnostná závada bola odhalená a odstránená tento rok v marci. Dodala, že podľa jej vyšetrovania žiadny vývojár tieto chyby nezneužil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #pokuta #GDPR