Egyptská polícia zadržala syna bývalého prezidenta Mursího

Egyptská polícia zadržala a odviedla na výsluch najmladšieho zo synov bývalého prezidenta Muhammada Mursího, zosadeného v roku 2013 armádou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

10.10.2018 16:52
debata (1)

Trojica príslušníkov zložiek štátnej bezpečnosti, ktorú sprevádzal príslušník špeciálnych síl, prišla v stredu po 25-ročného Abdalláha Mursího do rodinného domu pri Káhire s tým, že ešte v ten istý deň bude prepustený na slobodu. Vzala pritom i jeho doklad totožnosti a mobilný telefón, uviedol jeho brat Ahmad.

Abdalláh Mursí minulý týždeň pre AP povedal, že požaduje zlepšenie podmienok pre svojho väzneného otca, pokiaľ ide o návštevy vo väzení a zdravotnú starostlivosť. Exprezidenta Mursího už od zbavenia funkcie zadržiavajú na samotke. Rodina 67-ročného lídra tvrdí, že trpí cukrovkou a vysokým krvným tlakom, pričom nevie, čo sa v jeho krajine deje, keďže nemá prístup k tlači.

Mursího syn Abdalláh, ktorý je študentom ekonómie, raz do mesiaca chodieva k neslávne známej väznici Tora pri Káhire, aby po niekoľkohodinovom čakaní odovzdal peniaze na potraviny a iné potreby pre svojho otca. Žiadosť o návštevu mu doteraz takmer zakaždým zamietli.

Mursího rodina sa obáva, že Abdalláha po stredajšom zadržaní ponechajú vo väzbe na neurčito.

V roku 2012 vyhral Muhammad Mursí za podpory organizácie Moslimské bratstvo prvé demokratické prezidentské voľby v Egypte po páde autoritárskeho režimu Husního Mubaraka. Po vlne protivládnych demonštrácií v lete roku 2013 však Mursího zosadili počas vojenského prevratu, na ktorého čele stál súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí.

Vo väzení si odpykáva dlhoročné tresty, na ktoré bol odsúdený v súvislosti s násilným potlačením demonštrácií či vyzradením štátneho tajomstva

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí