Čína legalizovala prevýchovné tábory pre Ujgurov

Regionálna vláda v čínskej provincii Sin-ťiang schválila zákon, ktorý legalizuje takzvané strediska odborného vzdelávania, kam sú na politickú prevýchovu posielaní príslušníci moslimského menšinového etnika Ujgurov. Tamojší činitelia tak chcú bojovať proti šíreniu podľa nich extrémistickej ideológie, napísal spravodajský server BBC News.

10.10.2018 22:06
Čina, Ujguri, atentáty, modlitby, Urumči Foto: ,
Etnickí Ujguri počas modlidby v meste Urumči.
debata (3)

V prevýchovných táboroch môžu podľa nových pravidiel skončiť osoby, ktoré sa pokúsia rozšíriť koncept halál do oblastí iných ako gastronomických. Medzi také aktivity patrí napríklad odmietnutie sledovať štátnu televíziu, počúvať štátny rozhlas alebo posielať deti do štátnych škôl.

Čínsky štátny denník Global Times napísal, že snahy označovať výrobky, ktoré nemôžu byť halál týmto termínom podporujú nepriateľstvo k náboženstvu a dovoľujú, aby islam prenikal do sekulárneho života.

Úrady v táboroch zaistia výučbu mandarínštiny a ďalšie odborné lekcie.

Nútení prisahať vernosť Si Ťin-pchingovi

Ujgurovia sú druhým najpočetnejším moslimským etnikom v Číne, ich počet sa odhaduje na osem miliónov. Väčšina turkických Ujgurov žije v Sin-ťiangu a na území, ktoré obývajú cez 1 250 rokov sa usilujú o nezávislý štát s názvom Východný Turkestán.

Výbor OSN pre odstránenie rasovej diskriminácie v lete uviedol, že v internačných táboroch v autonómnej oblasti na severozápade krajiny je zadržiavaný zhruba milión moslimských Ujgurov.

Podľa ochrancov ľudských práv sú väzni nútení prisahať vernosť prezidentovi Si Ťin-pchingovi a buď svoju vieru kritizovať, alebo sa jej zrieknuť.

Peking informácie OSN poprel s tým, že v regióne je zaistená sloboda náboženského vyznania. Pomoc prostredníctvom presídlenie a prevýchovy poskytujú úrady údajne len tým, „ktorých pohltil náboženský extrémizmus“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Ujgurovia