Marocké námorníctvo strieľalo na loď s utečencami, zranili chlapca

Šestnásťročný chlapec utrpel strelné poranenie ramena potom, čo marocké námorníctvo začalo strieľať na loď s asi 50 migrantmi smerujúcimi do Európy.

10.10.2018 23:16
debata (11)

S odkazom na oznámenie nemenovaného príslušníka marockej armády o tom informovala agentúra AP.

Chlapec bol ľahko zranený a odvezený do nemocnice v severnom meste Tanger. Všetci na palube mali podľa zdroja marocké občianstvo. Incident sa odohral v utorok pri pobrežnom mesta Aris na atlantickom pobreží asi 90 kilometrov južne od Tangeru a nie je prvým svojho druhu.

Koncom septembra loď marockého námorníctva v Stredozemnom mori začala paľbu na plavidlo s migrantmi, ktoré odmietlo poslúchnuť jej pokyny. Zabitá bola dvadsaťročná Maročanka a ďalší traja ľudia boli zranení. Španielsky kormidelník plavidla nebol zasiahnutý a bol zatknutý.

Maroko zintenzívnilo operácie

Marocké námorníctvo medzitým oznámilo, že v utorok a stredu zachránilo z lodí až 500 ľudí.

Agentúra AP uvádza, že Maroko v poslednej dobe podobné operácie zintenzívnilo s cieľom zastaviť lode s migrantmi, ktorí sa chcú nelegálne dostať do Španielska.

Potom, čo Taliansko pod novým ministrom vnútra Matteom Salvinim sprísnilo postup voči prílivu nelegálnych prisťahovalcov, stalo sa tento rok Španielsko pre migrantov hlavnou vstupnou bránou do Európy. Po mori ich sem podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) dorazilo cez 35 000, ďalších asi 5 000 potom prekonalo hranice španielskych enkál v Maroku Ceute a Melille.

Celkovo sa tento rok do Európy dostalo viac ako 100 000 migrantov. Viac ako 1 700 ich na ceste zahynulo alebo sú nezvestní v Stredomorí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroko #utečenci #Stredozemné more #migranti