Zmiznutý novinár: Svet sa pýta, monarchia kľučkuje

Ešte minulý týždeň v utorok sa za saudskoarabským novinárom, kritikom Rijádu Džamálom Chášukdžím (59), ktorý emigroval do USA, ale ponechal si saudskoarabské občianstvo, zatvorili dvere na konzuláte monarchie v Istanbule, a viac z nich nevyšiel.

11.10.2018 10:17 , aktualizované: 17:05
debata (18)
Na snímke z bezpečnostnej kamery (vľavo)... Foto: SITA/AP
saudská arábia, novinár Na snímke z bezpečnostnej kamery (vľavo) vychádzajú z východu E na istanbulskom letisku deviati členovia predpokladaného komanda vyslaného Rijádom do Istanbulu s cieľom zlikvidovať saudskoarabského novinára a kritika režimu Džamála Chášukdžího.

Podľa viacerých arabských zdrojov vrátane televízie Al Džazíra Rijád už dlhšie na neho poľoval. Pripravil mu niekoľkokrát pascu s cieľom zlákať novinára na územie vládcov nad životom a smrťou. Posledná sa pravdepodobne stala Chášukdžímu osudnou. Dnes sa o jeho osud zaujímajú nielen prezidenti Turecka a USA Recep Erdogan a Donald Trump, ale prekvapujúco aj samotná saudskoarabská monarchia. Znepokojené sú aj novinárske a ďalšie spoločenské organizácie vo svete. Rijád však mlčí a kľučkuje.

„Nie je vylúčené, že pätnásťčlenné komando z Rijádu, ktoré pricestovalo 2. októbra do Istanbulu a priamo z letiska zamierilo na konzulát, unieslo novinára alebo priamo na konzuláte vykonalo rozsudok smrti vynesený monarchiou,“ informovali turecké noviny Sabah. Skupina priletela dvoma nepravidelnými letmi spoločnosti Prime Aviation, ktorá má blízko k vláde v Rijáde. V prípade vraždy existujú zatiaľ odôvodnené obavy, že novinára ešte 2. októbra po príchode na zastupiteľský úrad mučili a následne zlikvidovali a telo rozštvrtili. Následne mali jeho telesné pozostatky prepraviť v diplomatickej batožine.

Médiá upozorňujú predovšetkým na čas od 13.14, keď novinár prišiel na pozvanie konzulátu do objektu, aby si vraj vybavil dokumenty súvisiace s jeho občianstvom. Pred budovou parkovala v tom čase čierna dodávka, ktorá vošla o 15.08 do areálu a zamierila do rezidencie konzula. Vysokopostavený turecký predstaviteľ pod podmienkou anonymity informoval, že novinár zomrel do dvoch hodín od príchodu na konzulát v rámci „rýchlej, ale zložitej operácie“. Aj podľa neho saudskoarabskí agenti rozrezali telo špeciálnou pílou. "Je to ako Pulp Fiction,“ citujú noviny Sabah nemenovaný zdroj.

„Trpezlivo som čakala, plná nádeje. Ibaže po piatich hodinách čakania sa ma zmocnil strach a nepokoj,“ opisuje kľúčový moment zmiznutia Chatise Čengizová, snúbenica zmiznutého novinára. Informovala o situácii viacerých mužových priateľov. Napokon zatelefonovala na saudskoarabský konzulát. „Už odišiel. Pravdepodobne ste ho prehliadli, znela reakcia, ktorá ma ešte viac vyplašila,“ informovala skormútená žena. Podľa jej slov vzápätí zatelefonovala Jásinovi Aktajovi, poradcovi prezidenta Erdogana.

„Je to môj dávny priateľ, ktorého som dobre poznal. Žiadam preto Saudskú Arábiu, aby poskytla dôkazy potvrdzujúce jej verziu. Tvrdiť, že odišiel (novinár), nestačí,“ reagoval vzápätí turecký prezident, ktorý zároveň požiadal kompetentné turecké úrady, aby začali s vlastným vyšetrovaním prípadu zmiznutia novinára.

„Vari je možné, aby bezpečnostné kamery na konzuláte Saudskej Arábie, kde sa odohral incident, nefungovali? Ich pomocou možno zaznamenať vtáka či komára… Nie je správne robiť závery na základe dohadov, ale sme znepokojení, rovnako ako USA,“ vyhlásil Erdogan pred tureckými novinármi na palube lietadla vracajúceho sa z oficiálnej návštevy Maďarska. Podobne ako Erdogan, ale opatrnejšie, reagoval aj prezident USA Trump, ktorému snúbenica publicistu Chášukdžího napísala otvorený list. Zverejnil ho denník New York Times. „Skôr ako prijmeme opatrenia vo vzťahu k Rijádu, USA zistia, čo sa skutočne stalo so saudskoarabským novinárom,“ povedal pre televíziu Fox News prezident Trump s tým, že by bolo priskoro robiť teraz nejaké závery.

Rijád stále trvá na tom, že Chášukdží opustil objekt konzulátu v Istanbule. Rijád dokonca, podľa vlastného tvrdenia, umožnil tureckej polícii, v rozpore s platnými dohodami o imunite územia zastupiteľských úradov, aby skontrolovala objekt konzulátu. Mnohí však poukazujú na možnosť, že stopy po násilí dávno zmizli, rovnako ako pätnásťčlenná skupina saudskoarabských agentov.

Úprimnosť monarchie zistiť pravdu o zmiznutí novinára Džamála Chášukdžího kríva na obe nohy na pozadí ďalšieho prenasledovaného publicitu. Od štvrtka totiž pred súdom v Rijáde čelí obvineniu z podvratnej činnosti bližšie nemenovaný karikaturista, ktorý podľa saudskoarabského servera Al Okaz vytvoril sto karikatúr, ktoré strania krajine nepriateľsky naladenej proti monarchii. Aj keď prokuratúra nebola konkrétna, s najväčšou pravdepodobnosťou by mohlo ísť o Irán a Katar.

„Ľudia, ktorých (Rijád) zatýka, nie sú disidenti, ale nezávisle mysliaci,“ povedal pre BBC tri dni pred svojím zmiznutím Chášukdží. Napokon doplatil na svoj názor, podľa ktorého chcel slobodné prostredie, aby mohol písať a neskrývať, čo si myslí.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Saudská Arábia #Donald Trump