Štart lode Sojuz MS-10 zlyhal, posádka núdzovo pristála

Štart lode Sojuz MS-10 s dvoma novými členmi posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa pre zlyhanie nosnej rakety Sojuz nepodaril. Loď núdzovo pristála v Kazachstane a jej posádka je v poriadku. Oboch členov evakuovali vrtuľníkom do kazašského mesta Žezkazgan. Potom by ich mali previezť do Hviezdneho mestečka pri Moskve, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na tvít šéfa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Jima Bridenstina.

11.10.2018 11:25 , aktualizované: 19:53
Sojuz MS-10, štart Foto: ,
Raketa Sojuz MS-10 krátko po štarte z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Americký astronaut Nick Hague a ruský kozmonaut Alexej Ovčinin odlietali na šesťmesačnú misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, ale pre poruchu museli núdzovo pristáť.
debata (420)

Američana Nicka Hagua a Rusa Alexeja Ovčinina vyslobodili z návratového modulu pomocou techniky. Lekári po ich prvej prehliadke konštatovali, že ich stav je uspokojivý. Ruské médiá už predtým informovali, že kozmonauti boli pri návrate vystavení veľkému preťaženiu 6G.

Podľa agentúry Interfax k mimoriadnej situácii došlo asi dve minúty po štarte pri oddeľovaní bočných blokov prvého stupňa rakety od hlavného bloku druhého stupňa nosnej rakety. Vzápätí sa aktivoval havarijný maják, raketa sa rozdelila na jednotlivé súčasti a uvoľnil sa padák. Návratový modul s posádkou sa potom po balistickej dráhe začal vracať na Zem a núdzovo pristál v kazašskej stepi.

Agentúra RIA-Novosti napísala, že po nevydarenom štarte pozastavili všetky ruské pilotované lety do vesmíru. Rusko pritom zatiaľ zabezpečuje všetku dopravu posádok na ISS a späť na Zem. Na budúci rok plánujú testovacie lety americké súkromné spoločnosti.

Začalo sa vyšetrovanie

V súvislosti s haváriou Sojuzu začal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vyšetrovanie vo veci porušenia bezpečnostných pravidiel.

Vyšetrovanie sa začalo na základe článku 216 trestného zákona Ruskej federácie o „porušení pravidiel bezpečnosti výstavby, ktoré mali za následok spôsobenie vážnych škôd“, uviedla agentúra TASS.

Vo svojom vyhlásení Sledkom spresnil, že bola vytvorená vyšetrovacia komisia. Dodal, že vyšetrovatelia už preverujú štartovaciu plošinu na kozmodróme Bajkonur a analyzujú dokumenty súvisiace s neúspešným štartom a s prípravami na let.

Štart rakety Sojuz MS-10 z kozmodrómu Bajkonur... Foto: TASR/AP, Dmitrij Lovetsky
Sojuz MS-10, štart rakety, Bajkonur Štart rakety Sojuz MS-10 z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Americký astronaut Nick Hague a ruský kozmonaut Alexej Ovčinin odlietali z kozmodrómu Bajkonur na šesťmesačnú misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) medzičasom informoval, že v ruskom vyšetrovacom tíme bude mať svojho zástupcu.

Prvé zasadnutie pre vyšetrovanie príčin havárie rakety Sojuz sa uskutoční vo štvrtok na Bajkonure.

Ruský, respektíve sovietsky vesmírny program zažil veľké problémy pri štarte rakety s ľudskou posádkou pred 35 rokmi, v septembri 1983. Vtedy necelú minútu pred vypustením lode Sojuz T-10–1, ktorá mala zamieriť k orbitálnej stanici Saljut 7, začala hrieť nosná raketa. Kozmonauti Vladimir Titov a Gennadij Strekalov prežili vďaka záchranného systému, ktorý kabínu s nimi vyniesol do výšky jedného kilometra, aby po piatich minútach dosadla štyri kilometre od horiacej rakety.

Sojuz MS-10 mal pri ISS pristáť po skrátenom šesťhodinovom lete o 16:44 SELČ. Na stanici je teraz trojčlenná posádka, ktorú tvorí Rus Sergej Prokopjev, Američanka Serena Chancellorová a Nemec Alexander Gerst.

Na ISS mierili len dvaja noví členovia posádky. Voľné zostalo jedno miesto vyhradené pre ruského kozmonauta, ktorý má mať na starosti plánovanie pripojení nového ruského modulu Nauka. Dátum vypustenia modulu sa však opäť odložil.

Ovčinin mal byť vo vesmíre po druhý raz. Pri svojej prvej výprave strávil na obežnej dráhe okolo Zeme 172 dní, od 19. marca do 7. septembra 2016. Oproti tomu pre Haguea išlo o prvú cestu do vesmíru. Vrátiť sa mali o šesť mesiacov a cestou domov so sebou vziať aj prvého kozmonauta Spojených arabských emirátov (SAE). Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin totiž na facebooku oznámil, že ruská kozmická agentúra podpísala v Bajkonure zmluvu s vedením vesmírneho strediska SAE o príprave a realizácii letu prvého kozmonauta emirátov na ISS.

Na záverečnú etapu prípravy priletelo do Ruska 31. júla deväť kandidátov zo SAE. Z nich už vybrali dvoch kandidátov, ktorí začali predletový výcvik v ruskom Stredisku pre prípravu kozmonautov.

Let prvého kozmonauta Spojených arabských emirátov bol naplánovaný na apríl budúceho roka. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici mal stráviť približne týždeň a vrátiť sa s posádkou lode Sojuz MS-10. Pre tento nevydarený štart sa zrejme tento plán neuskutoční.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #Sojuz