Ruské jadrové sily cvičili v Barentsovom a Ochotskom mori

Strategické jadrové sily (SJS) Ruskej federácie uskutočnili cvičenie. Stalo sa tak na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina, oznámilo tamojšie ministerstvo obrany.

11.10.2018 20:37 , aktualizované: 20:42
debata (47)

Podľa rezortu ruské ponorky v oblastiach Barentsovho mora a Ochotského mora odpálili balistické rakety a lietadlá s dlhým doletom riadené strely.

Ruský systém včasného varovania zaznamenal všetky odpálenia balistických rakiet z ponoriek a údaje odoslal na veliteľské stanovištia, citovala z vyhlásenia ministerstva agentúra TASS.

Do cvičenia sa okrem letectva a námorníctva zapojili tiež pozemné sily, ako aj systémy včasného varovania pred raketovým útokom. Manévre podľa vojakov preverili tiež spoľahlivosť celého reťazca velenia, od hlavného kontrolného sálu po jednotlivé jednotky.

„Jednotný vesmírny systém a pozemný rádiolokačný systém včas odhalili všetky štarty balistických rakiet z ponoriek a informácie boli odovzdané veliteľstvom v stanovenom poriadku,“ citovala agentúra Interfax z vyjadrenia ministerstva. „Úlohy cvičenia boli splnené. Všetky cvičné ciele na strelniciach Kura, Čiža, Pemboj a Terekta boli zasiahnuté,“ zdôraznilo komuniké.

Agentúra AP uviedla, že cvičenie je najnovšou ruskou vojnovou hrou v čase stúpajúceho napätia so Západom.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojenské cvičenie #jadrová zbraň