Turecko má záznam, dokazujúci vraždu novinára na konzuláte

Turecká vláda informovala predstaviteľov USA, že má zvukovú nahrávku a videozáznam, ktoré dokazujú, že prispievateľa amerického denníka Washington Post Džamála Chášukdžího zavraždili tento mesiac na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Uviedli to americkí aj tureckí predstavitelia, na ktorých sa v piatok v článku odvolal denník Washington Post.

12.10.2018 06:34 , aktualizované: 12:59
džamal Chášukdží, novinár, saudská arábia Foto: ,
Nezvestný novinár Džamal Chášukží.
debata (81)

Záznamy podľa týchto predstaviteľov dokazujú, že saudskoarabský bezpečnostný tím zadržal novinára Chášukdžího na konzuláte, keď 2. októbra vošiel do jeho budovy, aby si tam pred nadchádzajúcou svadbou s tureckou snúbenicou vyzdvihol potrebný oficiálny dokument, následne ho tím zabil a jeho telo rozštvrtil.

Predovšetkým zvuková nahrávka poskytuje niektoré z najpresvedči­vejších a najobludnejších dôkazov, že za Chášukdžího smrť je zodpovedný saudskoarabský tím, dodali predstavitelia.

„Zvuková nahrávka z vnútra konzulátu detailne objasňuje, čo sa Džamálovi stalo po vstupe do budovy,“ uviedla nemenovaná osoba oboznámená s nahrávkou.

„Počuť jeho hlas a hlasy mužov hovoriacich po arabsky,“ povedala táto osoba a dodala: „Je na nej zaznamenané, ako ho vypočúvajú, mučia a potom zavraždia.“

Druhá osoba informovaná o nahrávke uviedla, že počuť, ako muži novinára bijú.

Chášukdží mal dlhodobé vzťahy so saudskoarabskou kráľovskou rodinou, ale písal kriticky o súčasnej vláde a saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, pripomenul denník Washington Post.

Existencia takýchto dôkazov vysvetľuje, prečo tureckí predstavitelia tak rýchlo obvinili Saudskú Arábiu z vraždy Chášukdžího. Avšak tureckí predstavitelia sú opatrní ohľadne zverejnenia nahrávok – z obáv, že by prezradili, ako Turci robia špionáž zameranú voči zahraničným entitám vo svojej krajine, vysvetlili spomínané osoby.

Saudskoarabi popreli akúkoľvek účasť na zmiznutí novinára a tvrdia, že Chášukdží krátko po príchode na konzulát z budovy odišiel.

Turecké a saudskoarabské úrady začnú spoločné vyšetrovanie

Turecké a saudskoarabské úrady začnú spoločné vyšetrovanie zmiznutia novinára Džamála Chášukdžího. Vo štvrtok to oznámil hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, ktorého citovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

„Na návrh (saudskoarabského) kráľovstva vytvoria Turecko a Saudská Arábia spoločný pracovný tím, ktorý bude vyšetrovať Džamálov prípad po všetkých stránkach,“ uviedol Kalin.

Ak sa táto spolupráca potvrdí, bude to znamenať krok vpred v závažnom diplomatickom incidente, ktorý vniesol napätie do vzťahov Turecka a Saudskej Arábie, napísala agentúra DPA.

Americký prezident Donald Trump označil podozrivé zmiznutie Chášukdží za „desivé“ a uviedol, že vyšetrovatelia z USA pomáhajú Turecku pri riešení prípadu.

„Nepáči sa mi to. Nepáči sa mi to práve kvôli novinárom. Je to desivý, desivý precedens,“ povedal Trump vo štvrtok pre americkú televíziu Fox News.

„Sme veľmi neoblomní a máme tam vyšetrovateľov, ktorí spolupracujú s Tureckom, a úprimne povedané, spolupracujeme aj so Saudskou Arábiou… Vošiel dnu a nezdá sa, že by vyšiel von,“ vyjadril sa Trump.

Saudskoarabská delegácia pricestovala kvôli zmiznutiu do Turecka

Delegácia zo Saudskej Arábie pricestovala do Turecka v rámci vyšetrovania tohto prípadu. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Delegácia bude rokovať s tureckými predstaviteľmi v priebehu nadchádzajúceho víkendu. Agentúra ďalšie podrobnosti neuviedla.

Nemecko v piatok zároveň v súvislosti s Chášukdžího zmiznutím vyjadrilo „veľké znepokojenie“. „Podozrenie, o ktorom sa tu hovorí, je desivé, a toto zmiznutie musí byť čo najskôr a najdôkladnejšie objasnené,“ povedal Steffen Seibert, hovorca spolkovej kancelárky Angely Merkelovej. Ako dodal, „Saudská Arábia musí pri tomto objasnení plne spolupracovať“.

Rovnaký odkaz adresoval aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas saudskoarabskému veľvyslancovi v Berlíne začiatkom tohto týždňa, oznámil hovorca nemeckého rezortu diplomacie Rainer Breul.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia