Právnik amerického pastora súdeného v Turecku verí v jeho prepustenie z väzby

Právnik amerického pastora Andrewa Craiga Brunsona, súdeného v Turecku za terorizmus a špionáž, očakáva zrušenie domáceho väzenia pre svojho klienta. Ismail Cem Halavurt to povedal pre agentúra DPA krátko pred začiatkom piatkového pojednávania v západotureckom meste Izmir na pobreží Egejského mora.

12.10.2018 10:31
andrew craig brunson Foto: ,
Americký pastor Andrew Craig Brunson (uprostred).
debata

„Dúfam,“ povedal. „Očakávame, že bude zrušené jeho domáce väzenie, to je minimálne náš cieľ,“ povedal Halavurt pre DPA s tým, že treba počkať na rozhodnutie súdu.

Na dnešné pojednávanie dostalo predvolanie sedem svedkov, dvaja na podnet žaloby a päť obhajoby.

Správu o Brunsonovom možnom prepustení po dvoch rokoch domáceho väzenia pre agentúru AP vo štvrtok večer potvrdila aj nemenovaná osoba podieľajúca sa na snahách o jeho prepustenie. Podľa nej 50-ročného pastora z amerického štátu Severná Karolína by mohli pustiť na slobodu už na najbližšom súdnom pojednávaní v piatok, kam osobne príde.

Brunson je obvinený z toho, že sa snažil ovplyvniť Kurdov, aby prestúpili na kresťanstvo, a destabilizovať tak Turecko. Podľa tureckých úradov tiež podporoval sieť vedenú islamským duchovným Fethullahom Gülenom, ktorého Ankara viní z pokusu o štátny prevrat.

V prípade odsúdenia môže dostať trest 35 rokov za mrežami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Andrew Craig Brunson