V Turecku prepustili pastora, pre ktorého sa Ankara pohádala s USA

Turecko prepustilo amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého zadržiavanie pre obvinenie z terorizmu a špionáže prispelo v predchádzajúcich mesiacoch k zhoršeniu vzťahov Ankary a Washingtonu.

13.10.2018 00:00
debata (4)

Brunson strávil v Turecku takmer dva roky vo väzbe, než bol tento rok v júli prepustený do domáceho väzenia. Súd v Izmire mu v piatok síce udelil trest viac ako tri roky väzenia, sudca ale zároveň rozhodol o jeho prepustení a nezakázal mu vycestovať z krajiny. Brunson podľa svojho obhajcu v piatok večer odletel z Izmiru a mieri do Nemecka.

Brunson odletel americkým vojenským lietadlom z terminálu pre súkromné ​​lety na letisku v Izmire a mieri teraz na americkú leteckú základňu v nemeckom meste Ramstein, uviedol podľa agentúry AFP pastorov advokát. V Nemecku podľa neho strávi dva dni a potom odletí do Spojených štátov. Päťdesiatročný pastor Brunson, ktorý žije v Turecku viac ako 20 rokov, riadil protestantskú cirkev v Izmire na západe krajiny, než ho v októbri 2016 zatkli v rámci čistiek tureckého režimu po pokuse časti armády o štátny prevrat.

Turecká prokuratúra ho vinila z väzieb na hnutie Fethullaha Gülena, ktorého vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dlhodobo obviňuje zo snahy ju zvrhnúť, a tiež z kontaktov na zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Obe organizácie Turecko považuje za teroristické. Brunson, ktorý bol obviňovaný aj zo špionáže, ale všetky obvinenia vždy odmietal.

Súd potrestal Brunsona tromi rokmi a 45 dňami väzenia za napomáhanie teroristickej organizácii, médiá ale verdikt bližšie nešpecifikovali.

Proces s Brunsonom prispel k výraznému zhoršeniu vzťahov medzi Tureckom a USA. Začiatkom augusta Washington uvalil sankcie na dvoch tureckých ministrov, Ankara odpovedala rovnakým krokom voči dvom americkým ministrom. Následne vypukla medzi krajinami obchodná vojna, keď si vzájomne zvýšili clá na dovoz tovaru.

Americký prezident Donald Trump verdikt komentoval na twitteri. „Pracovalo sa veľmi tvrdo na prípade pastora Brunsona!“ napísal stručne Trump. Neskôr doplnil ďalšie tweety, napríklad „dúfame, že bude čoskoro doma v bezpečí“ alebo „Pastor Brunson práve prepustený, čoskoro bude doma.“

V reakcii na verdikt súdu o prepustení Brunsona posilnili turecké vládne dolárové dlhopisy, uviedla agentúra Reuters. Predtým, keďže sa podobný vývoj očakával, mierne posilnila aj turecká líra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Andrew Brunson