Počet obetí hurikánu Michael stúpol na 17

Počet obetí po vyčíňaní hurikánu Michael v Spojených štátoch stúpol na 17. Záchranárov pri práci obmedzujú výpadky elektriny a telefónov a pre vyhľadávanie ľudí používajú psy, drony a ťažkú ​​techniku, uviedla agentúra Reuters. Národné centrum pre hurikány (NHC) na Miami v noci na sobotu upozornilo na hurikán Leslie, ktorý sa vytvoril nad Atlantikom, mieri na Portugalsko a Španielsko.

13.10.2018 09:01
počasie, mesto, dom, hurikán, katastrofa Foto: ,
Trosky v meste Mexico Beach.
debata (1)

Záchranári a úrady varujú, že počet obetí sa bude ďalej zvyšovať. Podľa dobrovoľníka záchrannej siete CrowdSource Rescue sa ich tímy snažia nájsť 2500 ľudí.

Viac ako 940-tisíc domácností a firiem na východnom pobreží USA je podľa elektrárenských spoločností stále bez prúdu. Niektorí zákazníci v najviac postihnutých častiach Floridy možno budú musieť čakať týždne, než budú dodávky elektriny znovu obnovené.

Oko hurikánu dorazilo na pevninu USA v stredu pri mestečku Mexico Beach, kde živel sprevádzaný vetrami s rýchlosťou bezmála 250 kilometrov za hodinu spôsobil rozsiahle škody. Michael sa stal jednou z najsilnejšie búrok, ktoré zatiaľ postihli USA.

Leslie je hurikánom prvej, teda najslabšie kategórie. Teraz sa nachádza zhruba 1280 kilometrov juhozápadne od portugalského Lisabonu a rýchlosť vetra je približne 140 kilometrov za hodinu, uviedla NHC. Očakáva sa však, že v sobotu sa zmení v posttropický cyklón a v pondelok sa rozptýli. V sobotu v noci a v nedeľu by mal do Portugalska a Španielska priniesť silné dažde a vietor, napísali agentúry AP a Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán Michael