Búrka v Nepále si vyžiadala životy najmenej deviatich horolezcov

Päť juhokórejských horolezcov a štyroch nepálskych horských sprievodcov našli v sobotu mŕtvych na himalájskej hore Gurdža po tom, čo v predchádzajúci deň zmizli v silnej snehovej víchrici. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejské veľvyslanectvo v Nepále.

13.10.2018 10:26 , aktualizované: 13:16
debata

Telá deviatich ľudí, vrátane vodcu horolezcov Kim Čchang-hoa, našli neďaleko ich základného tábora umiestneného v nadmorskej výške 3500 metrov na hore Gurdža v strednom Nepále, ako uviedli predstavitelia veľvyslanectva. Dodali, že snehová víchrica zničila v piatok základný tábor.

Kim (49), ostrieľaný a skúsený horolezec, sa v roku 2013 stal prvým juhokórejským horolezcom, ktorý vyliezol na vrchol všetkých 14 himalájskych osemtisícoviek bez použitia doplnkového kyslíka. Dosiahol aj rôzne ďalšie horolezecké svetové rekordy.

Kimova skupina počas tejto expedície pozostávala zo šiestich členov, ale jeden z nich zostal zo zdravotných dôvodov na úpätí hory. Keďže ostatní horolezci sa v piatok nevrátili, zvyšný člen poslal nepálskeho horského sprievodcu do základného tábora a ten ho našiel v troskách, povedali predstavitelia ambasády.

Vrchol Gurdža (7193 metrov) sa nachádza v masíve Dhaulágirí v strednej časti Nepálu.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že úzko spolupracuje s nepálskou vládou na vyzdvihnutí a získaní tiel.

„Je problém vziať telá malou helikoptérou, z ktorej sme ich spozorovali,“ dodalo ministerstvo. „Vyzdvihneme ich čo najskôr.“

Juhokórejský premiér I Nak-jon vyjadril sústrasť pozostalým. Nariadil ministerstvu zahraničných vecí, aby zaistilo čo najskoršie vyzdvihnutie a dovezenie tiel a poskytlo tiež trúchliacim rodinám čo najlepšiu konzulárnu i ďalšiu pomoc, informoval premiérov úrad.

debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #Nepál #Himaláje