Najmenej 14 ľudí zabil útok na volebný míting v Afganistane

Najmenej 14 ľudí v sobotu zomrelo po výbuchu bomby na predvolebnom mítingu na severovýchode Afganistanu. Ďalších viac ako 30 ľudí utrpelo zranenia, povedal agentúre Reuters hovorca policajného šéfa provincie Tachár. Explózia zasiahla akciu kandidátky, ktorá sa uchádza o kreslo v parlamente vo voľbách 20. októbra.

13.10.2018 13:24 , aktualizované: 13:54
debata

„Zatiaľ sme dostali správy o 14 mŕtvych a 32 zranených,“ povedal Reuters hovorca. Dodal, že diaľkovo aktivovaná nálož bola umiestnená na motocykli pri mieste zhromaždenia, na ktorom mala vystúpiť kandidátka Nazif Júsufa Baková. Tá však ešte na mieste nebola. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, podľa agentúry AP sú ale v provincii Tachár aktívni ozbrojenci radikálneho hnutia Taliban, ktorí sa tiež prihlásili k zodpovednosti za predchádzajúce útoky v oblasti.

V rámci diania spojeného s nadchádzajúcimi voľbami nejde v Afganistane zďaleka o prvý krvavý incident. V provincii Hílmand na juhu krajiny bol minulý týždeň spoločne s ďalšími siedmimi osobami zabitý aj jeden z kandidátov a stal sa už piatym uchádzačom o kreslo v parlamente, ktorý počas kampane prišiel o život. Reuters uviedol, že ďalší dvaja kandidáti boli unesení a ďalších štyroch zranili islamskí radikáli.

Baková je jednou zo 417 žien, ktoré kandidujú v afganských voľbách. To je viac ako kedykoľvek predtým. Kandidáti bez ohľadu na pohlavie sa v kampani vnímanej ako skúška pre demokratické inštitúcie vojnou zničenej krajiny musia vysporiadať s násilím a tiež odporom konzervatívcov. Bombové útoky na predvolebné mítingy a úrady majú podľa Reuters zrejme za cieľ voličov odradiť od účasti v nadchádzajúcom hlasovaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #bombový útok