Ozbrojenci na východe Sýrie uniesli množstvo civilistov

Ozbrojenci z organizácie Islamský štát (IS) zaútočili na provizórny tábor na východe Sýrie, v ktorom žili ľudia bez prístrešia, a uniesli množstvo civilistov. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na zástupcu arabsko-kurdskej koalície známej ako Sýrske demokratické sily (SDF) a exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR).

13.10.2018 16:29
islamský štát, sýria, militanti, bojovníci,... Foto:
Bojovníci Islamského štátu v Sýrii.
debata (60)

Koalícia SDF vo svojom vyhlásení uviedla, že pri bojoch v tábore Hadžín v noci na sobotu prišlo o život 20 ozbrojencov z Islamského štátu. Zahynulo tiež niekoľko bojovníkov SDF. Radikáli unesených ľudí odviezli do miest, ktoré sú stále pod ich kontrolou. Podľa SOHR ozbrojenci uniesli až 130 rodín.

Koalícia SDF, ktorú podporujú Spojené štáty, vedie v meste Hadžín v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie ofenzívu proti poslednej bašte IS v oblasti. Podľa SDF ide o enklávu IS s 3000 bojovníkmi vrátane mnohých cudzincov.

V roku 2014 sa bojovníkom IS podarilo získať kontrolu nad skoro polovicou Sýrie a takmer tretinou Iraku, vlani ale prišli takmer o všetky územia, vrátane hlavných bášt – irackého Mosulu a sýrskej Rakky. Napriek tomu teroristická organizácia naďalej pácha krvavé útoky.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát