Taliban sa zišiel s vyslancom USA pre zmierenie sa v Afganistane

Zástupcovia radikálneho hnutia Taliban sa v piatok v Katare zišli s americkým zvláštnym vyslancom pre zmierenie sa v Afganistane Zalmayom Khalilzadom, informovala v sobotu agentúra AFP. Bolo to druhé stretnutie predstaviteľov povstaleckej skupiny s činiteľmi Spojených štátov za posledné štyri mesiace. Podľa agentúry Reuters by krok mohol urýchliť diplomatické styky dvoch strán, ktoré proti sebe bojujú už 17 rokov.

13.10.2018 18:50
Zalmay Khalilzad Foto: ,
Zvláštny vyslanec pre zmierenie sa v Afganistane Zalmay Khalilzad.
debata (21)

„Obe strany hovorili o konci okupácie a mierovom riešení afgánskej otázky. Obe strany sa dohodli na pokračovaní týchto rokovaní,“ uviedol hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Priame bojové operácie jednotiek USA a NATO boli v Afganistane ukončené už v roku 2014, v lete však bolo v krajine stále okolo 14-tisíc amerických vojakov. Washington sa posledný rok zameriava na donútenie Talibanu k rokovaniam, a to najmä vystupňovaním leteckých úderov.

Nemenovaný vysoko postavený člen Talibanu povedal Reuters, že Khalilzad požiadal vedenie radikálneho hnutia, aby vyhlásilo pokoj zbraní pre parlamentné voľby, ktoré Afganistan čakajú 20. októbra. Podľa ďalšieho zdroja sa hovorilo aj o „mieri a americkej prítomnosti v Afganistane“. Taliban požaduje výmenou za ukončenie násilností prepustenie svojich bojovníkov z väzníc afganskej vlády a rýchly odchod zahraničných jednotiek pôsobiacich po boku vládnych vojakov.

Khalilzad rokujúci za USA je diplomatom narodeným v Afganistane. Tento bývalý americký veľvyslanec v Kábule a Bagdade bol vedením rozhovorov s Talibanom poverený na začiatku septembra. V sobotu sa po desaťdňovej ceste, počas ktorej navštívil okrem Kataru aj Pakistan, Spojené arabské emiráty a Saudskú Arábiu, vrátil do Kábulu, aby o výsledkoch rokovaní informova afgánskeho prezidenta Ašrafa Ghaního.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban