Organizátori protestu proti rasizmu v Berlíne odhadli účasť na 240.000 osôb

Až na 240-tisíc odhadli organizátori počet účastníkov pochodu proti rasizmu, diskriminácii a xenofóbii, ktorý sa konal v sobotu v centre Berlína. Tisíce ľudí vyšli taktiež do ulíc Frankfurtu nad Mohanom a 11 ďalších miest v nemeckej spolkovej krajine Hesensko, aby varovali pred vzostupom pravicových síl, akou je strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), informovala tlačová agentúra DPA.

13.10.2018 20:03
debata (153)
Až na 240-tisíc odhadli organizátori počet... Foto: Reuters, MICHELE TANTUSSI
nemecko, berlín, protest, pochod, demonštrácia Až na 240-tisíc odhadli organizátori počet účastníkov pochodu proti rasizmu, diskriminácii a xenofóbii, ktorý sa konal v sobotu v centre Berlína.

Berlínske zhromaždenie pod heslom „Za otvorenú a slobodnú spoločnosť – solidarita namiesto exklúzie“ organizoval zväz aktivistov používajúci názov „Nerozdeliteľní“, zastúpenie mali aj viaceré organizácie a politické strany vrátene Zelených a Ľavice. Pochod po šesťkilometrovej trase bol namierený aj proti „pravicovému štvaniu, zomieraniu utečencov v Stredozemnom mori a škrtom v sociálnom systéme“.

V súvislosti s protestom v nemeckej metropole sa pôvodne očakávala približne 40-tisícová účasť. Polícia vo svojom vyjadrení spomenula „niekoľko desiatok tisíc“ účastníkov.

Na transparentoch v Berlíne sa objavovali nápisy ako „Nie štvaniu proti moslimom“, „Rasizmus nie je žiadnou alternatívou“ či „Solidarita s obeťami pravicového, rasistického a antisemitského násilia“.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas privítal vysokú účasť na proteste ako dôležitý signál. „Nenecháme sa rozdeliť, a už vôbec nie pravicovými populistami,“ uviedol Maas zo Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD) pre denníky mediálnej skupiny Funke. „Rôznorodosť v pôvode, farbe pokožky, náboženstve a životnom štýle je pre nás obohatením, nie ohrozením,“ dodal minister.

Koaličná Kresťanskodemo­kratická únia Nemecka (CDU) na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou však túto akciu výslovne nepodporila. Generálny tajomník berlínskej kancelárie Stefan Evers upozornil, že oznamovateľom zhromaždenia bol advokát Červenej pomoci, čo je podľa neho organizácia podporujúca ľavicovo-extrémistických zločincov. Na akcii sa spolupodieľajú aj „mnohé ďalšie pochybné organizácie“, do­dal.

Nálady proti migrantom a cudzincom v Nemecku silnejú od roku 2015, keď kancelárka Merkelová rozhodla o otvorení hraníc pre státisíce migrantov.

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Berlín #pochod proti fašizmu