Islamisti by vraj mohli v Nigérii do 24 hodín zabiť humanitárnu pracovníčku

Teroristická organizácia Islamský štát v západnej Afrike (ISWA) by mohla do 24 hodín zabiť ďalšiu humanitárnu pracovníčku, varoval v nedeľu Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK). Verejne apeloval na nigérijskú vládu, subjekty a jednotlivcov zapojených do rokovaní s ISWA, aby sa zasadili o prepustenie dvoch žien, ktoré islamisti uniesli v marci. MVČK vo výzve nevysvetlil, ako sa o 24-hodinovej lehote dozvedel.

14.10.2018 18:10
debata
Humanitárna pracovníčka Hauwa Mohammed... Foto: Reuters, HANDOUT
hauwa mohammed limanová Humanitárna pracovníčka Hauwa Mohammed Limanová, ktorej údajne hrozí smrť.

„Lehota, po ktorej by mohla zomrieť ďalšia humanitárna pracovníčka, je kratšia ako 24 hodín,“ napísal MVČK vo verejnom apeli.

Hauwa Mohammed Limanová pracovala v nemocnici, ktorú podporuje MVČK. Bola unesená 1. marca spolu s Alicou Lokshaovou, ktoré pôsobila v centre zabezbečovanom Detským fondom OSN (UNICEF). Tretiu zo žien, ktorá onoho dňa skončila v rukách islamistov, zabili únoscovia v septembri. Rovnaká organizácia vo februári uniesla tiež 15-ročnú študentku Leah Sharibuovou, pripomína MVČK.

„Naliehavo vás vyzývame: ušetrite tieto ženy. Ide o pôrodnú asistentku, zdravotnú sestru a študentku. Nepatria k žiadnej strane konfliktu,“ obrátila sa na únosca Patricia Danziová, ktorá riadi činnosť MIČR v Afrike.

Skupina Islamský štát v západnej Afrike sa v roku 2016 oddelila od teroristickej organizácie Boko Haram. V uplynulých mesiacoch zabili títo radikáli pri útokoch v severovýchodnej Nigérii stovky vojakov, napísala agentúra Reuters. Podobne ako Boko Haram chce ISWA v severovýchodnej Nigérii založiť samostatný štát a zaviesť v ňom islamské právo šaría.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Nigéria #Islamský štát #humanitárni pracovníci