Ekvádor Assangeovi čiastočne obnovil prístup na internet

Ekvádor čiastočne obnovil prístup k internetu zakladateľovi serveru WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Oznámil to v nedeľu podľa agentúry Reuters Assangeov právnik a server WikiLeaks.

15.10.2018 06:54
Assange Foto: ,
Zakladateľ spoločnosti WikiLeaks Julian Assange.
debata

ssange na veľvyslanectve juhoamerickej krajiny žije už viac ako šesť rokov, aby sa vyhol vydaniu do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

Ekvádorská vláda prerušila Assangeovu komunikáciu tento rok v marci kvôli tomu, že na sociálnych sieťach písal o témach, ktoré by mohli poškodiť diplomatické vzťahy Ekvádoru, napríklad o diplomatickej roztržke medzi Londýnom a Moskvou a katalánskom separatizme. Podľa Assangeových priateľov a priaznivcov bol zakladateľ Wikileaks odvtedy v kontakte len so svojimi právnikmi.

Assange je na ambasáde od júna 2012 kvôli obvineniu zo znásilnenia vo Švédsku z roku 2010. Vinu popiera a Švédsko vlani prípad odložilo. Stále ale môže byť zatknutý a vydaný do USA, kde mu hrozí stíhanie kvôli zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Londýn #Julian Assange #Ekvádor