Vyšetrovatelia prehľadávajú saudskoarabský konzulát v Turecku

Saudskoarabský konzulát v Istanbule, odkiaľ 2. októbra zmizol opozičný saudskoarabský novinár, prehľadáva tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov. Bezpečnostný zdroj v pondelok agentúre Reuters potvrdil, že Turci majú zvukovú nahrávku dokazujúcu, že Džamál Chášakdží bol na konzuláte zavraždený. Pred príjazdom vyšetrovateľov kolovali na sociálnych sieťach zábery, ktoré dorazili na saudskoarabský konzulát pred vyšetrovateľmi.

15.10.2018 07:39 , aktualizované: 19:07
džamal Chášukdží, novinár, saudská arábia Foto: ,
Chášukdžího zmizol ešte 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol potrebné dokumenty pre sobáš s jeho tureckou snúbenicou.
debata (79)

V médiách minulý týždeň kolovala teória, že záznam mohol pochádzať z inteligentných hodiniek, ktoré mal novinár na sebe. Mobilný telefón si na konzulát vziať nemohol. Za nepravdepodobné to po detailnom rozbore označil odborník na moderné technológie Rory Cellan-Jones na spravodajskom serveri. Je možné, že Turci majú na konzuláte odpočúvacie zariadenie, alebo ho podstrčili jednému z údajných vrahov novinára, napísal denník The Guardian.

Tím vyšetrovateľov ku konzulátu prišiel v neoznačených policajných vozidlách a na otázky čakajúcich novinárov nereagoval. Prehľadanie konzulátu označuje agentúra AP za neobvyklé, pretože podľa viedenskej konvencie sú ambasády a konzuláty územím zastupovaného štátu. Rijád na prehliadku pristúpil, aby upokojil západných spojencov a medzinárodné spoločenstvá. Doteraz ale nepredložil dôkaz, že novinár z budovy zastupiteľského úradu odišiel. Pondelkový príchod upratovacej čaty s mopmi, odpadkovými vrecami a čistiacimi prostriedkami popri sociálnych sieťach zaznamenala aj agentúra AP, vysielala ho aj CNN.

Turecké médiá v pondelok tiež informovali, že miestna polícia pracuje s verziou, že Chášukdžího telo bolo na konzuláte rozpustené v kyseline. Už 6. októbra turecká polícia uviedla, že konzulát v rovnakom čase ako novinár, navštívilo 15 saudskoarabských úradníkov, ktorí prileteli dvoma lietadlami z Rijádu. V skupine bol podľa tureckej polície popredný forenzný expert, členovia saudskoarabskej tajnej služby a členovia kráľovskej gardy.

EÚ žiada objasniť osud novinára, z ktorého smrti Turecko obviňuje Rijád

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ žiadajú plné objasnenie osudu nezvestného novinára Džamal Chášukdžího. Po ich pondelkovej diskusii v Luxemburgu to povedala novinárom šéfka úniovej diplomacie Federica Mogheriniová. Európska únia podľa nej očakáva v tejto kauze plnú spoluprácu úradov Saudskej Arábie s tureckými orgánmi.

Ankara postupne predkladá dôkazy, pre ktoré je Rijád pod stále silnejším medzinárodným tlakom.

„Plne podporujeme veľmi jednoznačné signály našich partnerov, Washingtonom počnúc,“ vyhlásila v pondelok na tlačovej konferencii Mogheriniová. EÚ je podľa nej v tejto otázke úplne „na jednej lodi“ s USA a tiež očakáva plné objasnenie prípadu.

Saudskoarabský kráľ povedal, že o nezvestnom novinárovi nič nevie

Americký prezident Donald Trump v pondelok telefonicky hovoril so saudským kráľom Salmánom o osude opozičného novinára Džamála Chášukdžího.

Salmán povedal, že o osude Chášakdžího nič nevie, napísal na twitteri Trump s tým, že do Rijádu posiela ministra zahraničia Mika Pompea, aby sa s panovníkom osobne stretol.

„Práve som hovoril s kráľom Saudskej Arábie, ktorý popiera, že by vedel, čo sa mohlo ‚nášmu saudskoarabskému občanovi‘ stať,“ napísal Trump, ktorý v tweete Salmána citoval. „Povedal, že úzko spolupracujú s Tureckom, aby našli odpovede,“ doplnil Trump.

Prehľadajú saudskoarabský konzulát, kde zmizol novinár Chášukdží

Dva týždne po zmiznutí saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa v pondelok uskutoční „inšpekcia“ priestorov konzulátu Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. S odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AP.

Práve pri vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu bol Chášukdží videný naposledy. Z budovy už nevyšiel a v súčasnosti je nezvestný.

Nemenované zdroje tureckého rezortu diplomacie pre AP uviedli, že prehliadku priestorov konzulátu vykonajú tureckí a saudskoarabskí predstavitelia v pondelok v podvečerných hodinách.

Turecké úrady sa obávajú, že Chášukdžího, ktorý pre americké noviny The Washington Post písal kritické články o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, mohli dať zavraždiť saudskoarabskí predstavitelia.

Objavili sa podozrenia, že telo Chášukdžího po vražde rozrezali. Saudská Arábia nazvala podozrenia o svojom zapojení do prípadu zmiznutia novinára za „nepodložené“, doposiaľ však nepodala vysvetlenie, ako Chášukdží zmizol počas návštevy konzulátu, kým na neho pred budovou čakala jeho snúbenica.

Saudská Arábia pohrozila odvetou v prípade sankcií pre nezvestného novinára

Saudská Arábia pohrozila v nedeľu odvetnými opatreniami proti akýmkoľvek sankciám voči krajine v súvislosti s nezvestným novinárom Džamálom Chášukdžím, informuje agentúra AP.

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa si táto na ropu bohatá krajina zaslúži „prísny trest“ v prípade, že je zodpovedná za zmiznutie a predpokladanú vraždu prispievateľa amerických novín The Washington Post Chášukdžího.

Varovanie Saudskej Arábie prišlo v čase stupňujúcich sa medzinárodných obáv v súvislosti s nezvestnosťou Chášukdžího. Ten zmizol ešte 2. októbra po tom, ako vstúpil do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule, aby si tam vyzdvihol potrebné dokumenty pre sobáš s jeho tureckou snúbenicou.

Americkí poslanci pohrozili prísnymi trestnými opatreniami voči Saudskoarabom, pričom Nemecko, Francúzsko a Británia spoločne vyzvali na „vierohodné vyšetrovanie“ prípadu nezvestného novinára. Saudská Arábia akýkoľvek podiel na zmiznutí Chášukdžího odmieta.

Chášukdží rozsiahlo písal o Saudskej Arábii pre Washington Post, pripomína AP. Kritizoval pritom vojnu v Jemene, ako aj nedávny diplomatický spor s Kanadou v súvislosti so zatknutím aktivistov za práva žien. Táto politika sa považuje za iniciatívu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #novinár #Istanbul #Džamál Chášukdží