Senát strpčí život Babišovej vláde

V dolnej komore českého parlamentu je menšinový kabinet Andreja Babiša odkázaný na podporu komunistov. V hornej komore to bude mať ešte zložitejšie. Po doplňovacích voľbách, ktorými sa Senát z tretiny obnovil, v ňom zástupcovia premiérovho hnutia ANO a koaličných sociálnych demokratov (ČSSD) nebudú mať ani štvrtinu kresiel. Navyše prišli aj o svojho tichého spoločníka, keďže komunisti po prvý raz zo Senátu vypadli.

15.10.2018 10:00
babiš Foto: ,
Podľa analytikov je Andrej Babiš hlavným porazeným senátnych volieb.
debata

Zisk jediného z 27 senátorských kresiel, o ktoré sa v sobotu skončených voľbách bojovalo, je pre ANO sklamaním. „Dopadli sme mizerne,“ povedal Babiš pre portál Novinky.cz. "Jeden získaný mandát je skutočne málo, ale asi to reálne odráža situáciu. Senát jednoducho nevieme. Tento volebný systém nám nesedí. Všetky tradičné politické strany sa často spájajú v druhom kole proti nám,“ dodal.

Podľa analytikov je Babiš hlavným porazeným senátnych volieb. „Ešte nikdy sa nestalo, aby vládna strana bola v Senáte taká slabá,“ zdôraznil portál Ihned.cz. s poukázaním na to, že ANO bude mať v 81-miestnom zbore iba sedem zástupcov. Koaliční sociálni demokrati, ktorí mali v Senáte najväčší klub, tiež prepadli na plnej čiare. Namiesto 23 budú mať iba trinásť senátorov. Prídu tak aj o post šéfa Senátu, druhú najvyššiu ústavnú funkciu, ktorú zastával Milan Štěch. Jasným víťazom senátnych volieb sa so ziskom desiatich nových kresiel stala ODS, ktorá výrazne posilnila svoje postavenie najsilnejšej opozičnej strany. Občianski demokrati netaja záujem o post šéfa Senátu pre doterajšieho podpredsedu hornej komory Jaroslava Kuberu.

V hre však zostáva aj hnutie Starostov a nezávislých (STAN), ktoré po dobrom výsledku má rovnako silný senátny klub ako ODS. Bez šancí nie sú ani ľudovci, ktorí majú vďaka úspechom v predchádzajúcich voľbách v Senáte stále silné zastúpenie. O všetkom rozhodne „tretie kolo volieb“, ako politici označujú povolebné vyjednávania. V nich sa pokúsia zlanáriť nezaradených senátorov do svojich straníckych klubov. Viaceré z nich majú záujem napríklad o Jiřího Drahoša, Marka Hilšera a Pavla Fischera, troch neúspešných vyzývateľov Miloša Zemana z tohtoročných prezidentských volieb, ktorí do Senátu kandidovali ako nezávislí.

Porážku si uznal aj Hamáček

Porážku si uznal aj šéf ČSSD a podpredseda vlády Jan Hamáček. „Je evidentné, že tieto voľby vyhrala opozícia,“ konštatoval včera v diskusnej relácii Českej televízie „Očakávam, že viac vládnych zákonov bude v Senáte narážať,“ predpovedal. Každý návrh zákona, ktorý poslanci schvália, totiž putuje do Valdštejnského paláca a senátori ho môžu dolnej komore parlamentu vrátiť. Poslanecká Snemovňa potom potrebuje 101 poslaneckých hlasov, aby prelomila veto Senátu. "Vládna koalícia bude musieť v snemovni svoje návrhy viac prerokúvať s pravicovou opozíciou. Ale na to je potrebná ochota oboch strán,“ poznamenal Hamáček.

Ďalšou komplikáciou pre Babiša môže byť, že pre fiasko v senátnych voľbách, ale aj v komunálnych, ktoré sa konali o týždeň skôr spolu s prvým kolom volieb do hornej komory parlamentu, sa výrazne oslabilo vnútrostranícke postavenie nielen Hamáčka, s ktorým podpísal koaličnú dohodu, ale aj lídra komunistov Vojtecha Filipa, s ktorým uzavrel tolerančný pakt. Vďaka týmto dohodám sa premiér doteraz v 200-člennej Poslaneckej snemovni mohol spoliehať na 115 hlasov. V oboch ľavicových stranách však silnejú hlasy odporcov spojenectva s ANO, čo v prípade, že rebeli uspejú, môže ohroziť Babišovu vládu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ODS #Andrej Babiš #ČSSD #Senát #ANO