Zástupcovia Soulu a Pchjongjangu sa zišli na ďalších rokovaniach

Poprední zástupcovia Južnej Kórey a Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) sa v pondelok stretli na ďalších rokovaniach. Ich témou boli záležitosti vyplývajúce z mierových dohôd medzi ich lídrami, ktoré uzatvorili počas septembrového summitu v severokórejskom Pchjongjangu.

15.10.2018 09:59
Kim Čong-un, korea, kldr, severna korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata

Pondelkové stretnutie sa konalo v pohraničnej obci Pchanmundžom a zúčastnili sa na ňom juhokórejský minister pre zjednotenie Čo Mjong-kjon a predseda severokórejského Výboru pre mierové zjednotenie Kórey Ri Son-kwon.

Predstavitelia oboch Kóreí sa počas rokovaní dohodli na ceremoniáli, v rámci ktorého koncom novembra alebo začiatkom decembra krajiny odštartujú ambiciózny projekt prepojenia svojich železničných tratí a ciest. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie oznámilo, že sa politici zároveň dohodli na skorom konaní vojenských rokovaní, ktoré sa budú venovať zníženiu napätia na hranici medzi krajinami či zriadeniu spoločnej vojenskej komisie. Úlohou orgánu by bolo udržiavať komunikáciu medzi Kóreami a predchádzať krízam a náhodným stretom.

Koncom októbra by sa tiež mali uskutočniť rozhovory medzi zástupcami Južnej Kórey a KĽDR z oblasti športu, aby prediskutovali plány o vyslaní spoločných tímov na letné olympijské hry v roku 2020 a uchádzanie sa krajín o možnosť spoločne hostiť letné olympijské hry v roku 2032. Na november sa zase zástupcovia Kóreí dohodli na rokovaniach predstaviteľov Červeného kríža o stretnutiach starnúcich príbuzných, ktorých rozdelila vojna z rokov 1950 – 1953, prostredníctvom videokonferencií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea