Pápež plánuje navštíviť Severnú Kóreu na budúcu jar, tvrdí Soul

Pápež František plánuje navštíviť Severnú Kóreu na budúci rok na jar. Bez uvedenia zdroja to vyhlásil šéf juhokórejskej vládnucej Demokratickej strany Kórey (DPK) I Hä-čchan, ktorého v pondelok citovala agentúra Jonhap. Severokórejský vodca Kim Čong-un nedávno pozval pápeža do svojej krajiny.

15.10.2018 17:36
pápež František Foto:
Pápež František.
debata (1)

„Počul som, že sa hovorí o pápežovej túžbe navštíviť Severnú Kóreu na budúcu jar,“ uviedol I Hä-čchan na stretnutí s vedením svojej strany. František vo štvrtok prijme na súkromnej audiencii vo Vatikáne juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý mu má odovzdať oficiálne pozvanie od Kim Čong-una.

Vodca vyjadril prianie, aby hlava katolíckej cirkvi zavítala do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) na septembrovom summite s Mun Če-inom. Ak by sa tak stalo, išlo by o vôbec prvú cestu pápeža do KĽDR. Juhokórejská katolícka cirkev pozvanie uvítala a vyjadrila nádej, že sa vzťahy medzi Vatikánom a Pchjongjangom zlepšia.

Mun navštívi Vatikán v stredu a vo štvrtok v rámci svojej deväťdňovej cesty po Európe, na ktorej je od soboty. Zavíta aj do Francúzska, Talianska, Belgicka a Dánska.

František opakovane vo svojich verejných modlitbách vyzýva na zmierenie oboch Kóreí.

Podobné pozvanie pre bývalého pápeža Jána Pavla II. nasledovalo aj po medzikórejskom summite v roku 2000, žiadna návšteva sa však podľa agentúry AP nekonala. Vatikán si totiž ako podmienku pre jej konanie dal súhlas severokórejského vedenia s pôsobením katolíckych kňazov v KĽDR.

Severná Kórea je oficiálne ateistická krajina, preto prísne kontroluje akékoľvek náboženské aktivity. Odhaduje sa, že v KĽDR žije 800–3000 katolíkov – ide zväčša o starých ľudí, ktorí boli pokrstení ešte pred kórejskou vojnou. Kňazi v krajine oficiálne nepôsobia a bohoslužby, ak sa konajú, vedú laici.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František #Severná Kórea #Južná Kórea