Klimkin naznačil pokrok v rokovaniach s Maďarskom o Zakarpatskej oblasti

Ukrajina a Maďarsko, ktorých vzťahy zaťažuje spor o menšinové práva ukrajinských Maďarov, dospeli k porozumeniu o niektorých doteraz konfliktných otázkach. Ukrajinským novinárom to v pondelok povedal ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin po stretnutí s maďarským kolegom Petrom Szijjártóm v Luxemburgu.

15.10.2018 18:33
Pavlo Klimkin Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.
debata (13)

Klimkin a Szijjártó sa stretli na okraj summitu takzvaného Východného partnerstva, ktorého sa zúčastňujú šéfovia diplomacie štátov Európskej únie a ich kolegovia zo šiestich postsovietskych krajín. Z informácií ukrajinského ministra vyplynulo, že výraznejší prelom vo vzťahoch Kyjeva a Budapešti na luxemburskom stretnutí nenastal. Ministri sa však dohodli na budúcich rezortných konzultáciách a na ďalšom osobnom stretnutí.

V Zakarpatskej oblasti žije zhruba 150-tisíc Maďarov, ich predáci sa tam sťažujú na jazykovú a kultúrnu diskrimináciu zo strany ukrajinských úradov. Vzťahy oboch krajín konflikt vážne poškodil, menšinové práva Maďarov sa Budapešť rozhodla rezolútne brániť. Ukrajinské úrady pred desiatimi dňami vyhostili z krajiny maďarského konzula, ktorý v Zakarpatskej oblasti rozdával miestnom Maďarom maďarské pasy. Ukrajinské zákony dvojité občianstvo nepripúšťajú.

Podľa Klimkina bola v Luxemburgu dosiahnutá dohoda v konflikte okolo názvu nového maďarského ministerského postu, ktorý vyvoláva protesty Ukrajiny. Titul „splnomocnený minister pre záležitosti Zakarpatskej oblasti na Ukrajine“ sa podľa Klimkina čoskoro zmení. Aký bude nový názov, minister nespresnil, a podrobnosti neprezradil ani o ďalších údajných kompromisoch.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Ukrajina #Pavlo Klimkin #Péter Szijjártó #Zakarpatská oblasť