Havária ruského Sojuzu mohla byť sabotážou

Jednou z príčin, ktoré minulý týždeň spôsobili chybný štart ruskej kozmickej lode Sojuz s dvojčlennou posádkou, by mohla byť sabotáž. Napísala to ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na anonymný zdroj z ruského kozmického priemyslu.

15.10.2018 21:24
Kazakhstan Russia Space Station Foto:
Raketa Sojuz štartuje k Medzinárodnej vesmírnej stanici.
debata (29)

Pri štarte zlyhala nosná raketa Sojuz-FG a návratový modul s Američanom Nickom Haguem a Rusom Alexejom Ovčininom pristál v Kazachstane. Nikto z nich nebol zranený.

Za nehodu môže podľa RIA Novosti zrejme nedostatočná predletová kontrola. Ak kontrola prebehla riadne a závadu zistiť nedokázala, treba jej postupy zmeniť. „Vyšetrovacia komisia nevylučuje ani to, že haváriu mohla spôsobiť sabotáž,“ napísala agentúra bez ďalších podrobností. Život kozmonautov zachránil len včasne a spoľahlivo fungujúci záchranný systém, uviedla.

Haváriu Sojuzu vyšetruje komisia ruskej kozmickej agentúry Roskosmos. Šéf agentúry Dmitrij Rogozin dnes uistil zástupcu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Európskej vesmírnej agentúry (ESA), že budú so všetkými výsledky šetrenia oboznámení. NASA a ESA sa podieľajú na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), ku ktorej mal havarovaný Sojuz zamieriť. Lety takýchto rakiet boli až do odvolania zastavené.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje z centra Bajkonur napísala, že systémy riadenia použité pri výrobe rakiet Sojuz sú ukrajinskej výroby. Konštrukčné aj výrobné prevádzky sa podľa nej nachádzajú v Charkove.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sabotáž #Sojuz