CNN: Saudská Arábia sa prizná k zabitiu Chášakdžího

Saudská Arábia pripravuje správu, ktorá bude obsahovať priznanie, že saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží bol zabitý pri výsluchu. S odvolaním sa na dva nemenované zdroje to oznámila spravodajská stanica CNN.

15.10.2018 22:44 , aktualizované: 16.10.2018 06:58
Turecko Saudská Arábia novinár zmiznutie... Foto: ,
Tureckí policajti prichádzajú do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule.
debata (64)

Chášakdží je nezvestný od svojej návštevy saudskoarabského konzulátu v Istanbule, kam prišiel 2. októbra. Stále viac obvinenie smeruje k Saudskej Arábii, hovorí sa o tom, že novinár je po smrti.

Saudskoarabský kráľ Salmán v telefonáte s americkým prezidentom Donaldom Trumpom povedal, že o osude Chášakdžího nič nevie. Rijád doteraz obvinenia z podielu na novinárovej smrti popieral.

Podľa jedného zdroja CNN sa pripravuje správa, v ktorej Rijád prizná, že Chášakdží zomrel pri výsluchu, ktorý sa vyvinul zle. Text vraj ešte nie je definitívny a môže byť zmenený. Ďalší zdroj stanice oznámil, že v správe sa Saudská Arábia prizná, že operácia bola vykonaná bez povolenia a že tí, ktorí do nej boli zapojení, ponesú zodpovednosť.

V deň Chášakdžího návštevy konzulátu do budovy prišla skupina asi 15 saudských Arabov, ktorí potom z Turecka odišli. Rijád pôvodne trval na tom, že novinár, ktorý patril ku kritikom politiky Saudskej Arábie a žil v USA, z budovy vyšiel. Nepredložil ale žiadny dôkaz.

Trump pohrozil Saudskej Arábii postihom a poslal do Rijádu ministra zahraničia Mikea Pompea. Kvôli prípadu vyvolávajúcemu medzinárodnú pozornosť sa dnes má Pompeo stretnúť s kráľom Salmánom.

Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na... Foto: SITA/AP, Virginia Mayo
Džamál Chášakdží Saudskoarabský novinár Džamál Chášakdží na zábere z roku 2011.

Tureckí policajti dokončili prácu

Saudská Arábia súhlasila s vyšetrovaním a v pondelok na konzulát v Istanbule pustila tureckých policajtov, ktorí svoju prácu dokončili v utorok ráno.

Podľa svedka citovaného agentúrou Reuters pracovala približne desiatka tureckých policajtov a forenzných expertov na mieste viac ako deväť hodín. Z konzulátu si odviezli okrem iného vzorky pôdy či železné dvere, uviedla Reuters.

Turecké médiá v pondelok špekulovali o tom, že polícia má preverovať možnosť, že saudskoarabské komando, ktoré bolo na konzuláte 2. októbra, mohlo telo mŕtveho rozpustiť v kyseline. Kráľ Salmán nariadil prokuratúre vnútorné vyšetrenia prípadu.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia #novinár