Spoluzakladateľ Microsoftu Paul Allen podľahol rakovine

Americký podnikateľ a filantrop, ktorý v roku 1975 založil s Billom Gatesom spoločnosť Microsoft, zomrel v Seattli na rakovinu vo veku 65 rokov. V mene jeho rodiny to oznámila spoločnosť Vulcan, informovala agentúra AP.

16.10.2018 06:28 , aktualizované: 07:48
Paul Allen Foto: ,
Paul Allen
debata (3)

„Zatiaľ čo väčšina ľudí poznala Paula Allena ako technika a filantropa, pre nás bol milovaným bratom, strýkom a výnimočným priateľom,“ uviedla Allenova sestra Jody vo vyhlásení citovanom televíziou CNBC.

„Ako spoluzakladateľ Microsoftu svojim vlastným tichým a vytrvalým spôsobom vytváral magické veci, skúsenosti a inštitúcie, čím zmenil svet,“ uviedol vo vyhlásení súčasný šéf Microsoftu Satya Nadella.

Allen z firmy po necelých desiatich rokoch odišiel a pod hlavičkou svojej novej spoločnosti Vulcan investoval imanie zarobené na softvéri do radu rôznych projektov od realitného biznisu cez vedecké patenty po výskum vesmíru. Kúpil si tiež niekoľko športových klubov, okrem iného basketbalový Portland Trail Blazers a Seattle Seahawks hrajúci americký futbal. Okrem toho produkoval filmy.

Vzhliadal k hviezdam

„Paul nebol spokojný so založením jednej spoločnosti. Zacielili svoj intelekt a súcit do druhého projektu zameraného na zlepšovanie životov ľudí a posilňovanie spoločenstvá v Seattli a po celom svete,“ napísal Gates, ktorý označil Allena za jedného zo svojich „najstarších a najlepších priateľov“.

Tento rok bol Allen americkými špecializovanými médiami vedený medzi 50 najbohatšími ľuďmi sveta vďaka čistému imaniu cez 20 miliárd dolárov. Vo svojom rodnom meste Seattle bol jedným z hlavných mecenášov, keď financoval knižnice, univerzity či výskumné centrá.

Usiloval aj o prienik do kozmu a stál pri vzniku SpaceShipOne, prvého súkromného pilotovaného lietadla, ktorý sa dostal v roku 2004 do výšky 100 kilometrov nad povrch Zeme považované za hranicu vesmíru.

Médiá sa veľmi zaujímali o jeho objaviteľskú prácu pod morskou hladinou, kde na rôznych miestach sveta našiel rad lodných vrakov. K posledným veľkým nálezom patrili tento rok v zime pozostatky americkej lietadlovej lode Lexington potopenej za druhej svetovej vojny. Predtým objavil so svojim tímom krížnik Indianapolis, japonskú vojnovú loď Musaši či taliansky torpédoborec Artigliere; všetky skončili na morskom dne v 40. rokoch minulého storočia.

Choroba ho prinútila robiť veci inak

Allen sa svojím aktivitám venoval naplno bez ohľadu na to, že sa u neho objavila rakovina. Prvýkrát mu lekári oznámili osudovú diagnózu už v jeho 30 rokoch, čo ho podľa jeho spomienok konfrontovalo s realitou vlastnej smrteľnosti a prinútilo „robiť veci, ktoré ste doteraz nerobil“. Pred niekoľkými týždňami oznámil, že sa u neho znovu objavil Non-Hodgkinov lymfóm, zhubné nádorové ochorenie lymfatického tkaniva, z ktorého sa vyliečil v roku 2009. Hoci muž, ktorý sa nikdy neoženil a nemal deti, plánoval, že podstúpi agresívnu liečbu, tentoraz už na chorobu nestačil.

Allen a Gates založili firmu Microsoft 4. apríla 1975. Jej veľká chvíľa nastala v roku 1980, keď sa spoločnosť IBM rozhodla venovať sa segmentu osobných počítačov a požiadala Microsoft, aby pre ňu vyvinul operačný systém. Toto rozhodnutie urobilo z Allena a Gatesa miliardárov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #úmrtie #rakovina #bill gates #Paul Allen