Po zmiznutí Chášukdžího prišli z Nemecka ďalšie obvinenia voči Saudskej Arábii

Po zmiznutí a možnom zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa objavili ďalšie závažné obvinenia na adresu kráľovstva. Predstavitelia saudskoarabského režimu sa mali pred niekoľkými týždňami pokúsiť vlákať do pasce a uniesť späť do vlasti aj v Nemecku žijúceho princa Chálida bin Farhána Saúda, informovala v utorok agentúra DPA na základe jeho vlastných vyjadrení.

16.10.2018 11:56 , aktualizované: 12:54
Džamal Chášukdží, novinár, protest, washington,... Foto: ,
Demonštrant v maske saudskoarabského korunného princa so symbolicky zakrvavenými rukami protestuje vo Washingtone proti zmiznutiu novinára.
debata (3)

„Niekoľko dní pred zmiznutím Chášukdžího hovorili s jedným mojím príbuzným v Káhire a ukázali mu šek,“ spresnil Chálid pre DPA. Jeho príbuznému povedali, že princovi chcú pomôcť kvôli jeho údajným finančným problémom.

„Šek som si mal vyzdvihnúť na saudskoarabskej ambasáde v Egypte,“ spresnil. Zároveň vyjadril presvedčenie, že keby túto výzvu uposlúchol, zmizol by rovnako ako Chášukdží.

Džamál Chášukdží – prispievateľ amerických novín The Washington Post a hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána – je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu svojej vlasti v Istanbule, aby si vyzdvihol dokumenty potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Turecké úrady sa domnievajú, že Chášukdží bol na konzuláte zavraždený.

Úrady štátnej ochrany v Düsseldorfe pre DPA potvrdili, že v dôsledku pretrvávajúceho stavu ohrozenia sú už niekoľko rokov v kontakte s princom Chálidom bin Farhánom Saúdom a jeho rodinou.

Existujú informácie, podľa ktorých sa vlani Saudská Arábia obrátila na nemecké úrady s požiadavkou, aby preskúmali možnosti vydania Farhána do vlasti. Na túto požiadavku nemecká strana neodpovedala.

Nemecko a Francúzsko vyzýva k jednote

Na medzinárodnú jednotu v súvislosti Džamálom Chášukdžíhom vyzvali šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska, Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian.

„Chceme vedieť, čo sa tam stalo,“ povedal Maas počas stretnutia s francúzskym rezortným kolegom v Paríži. „Potom, keď to budeme vedieť, si urobíme závery,“ dodal Maas s tým, že o prípade Chášukdžího hovoril v pondelok aj s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

Polícia zároveň prehľadáva dom saudskoarabského konzula

Dom saudskoarabského konzula v tureckom Istanbule v súvislosti so zmiznutím Chášukdžího prehľadajú. Podľa agentúry AP to v utorok uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Navyše, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok uviedla, že saudskoarabskí diplomati v Turecku by mali byť v záujme vyšetrovania možného zabitia Chášukdžího okamžite zbavení imunity.

Bacheletová podľa agentúry DPA zároveň vyzvala Turecko aj Saudskú Arábiu, aby zverejnili všetko, čo o prípade novinárovho zmiznutia vedia.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Džamál Chášukdží