Rokovania o brexite idú správnym smerom, tvrdí Gernot Blümel

Rakúsky minister európskych záležitostí Gernot Blümel v utorok povedal, že rozhovory ohľadom brexitu napredujú správnym smerom. Bezprostredný prelom v rokovaniach je však podľa ministra nepravdepodobný, informovala agentúra AP.

16.10.2018 14:23
brexit vlajka Foto: ,
Na snímke spred dvoch týždňov z Londýna je demonštrant s európsko-britskými vlajkami.
debata (1)

Rakúsko v súčasnosti predsedá Rade Európskej Únie, ktorá sa má brexitom zaoberať na tohtotýždňovom zasadnutí v Bruseli.

Blümel deň pred začiatkom dvojdňového summitu vyjadril presvedčenie, že „dymanika brexitových rokovaní sa vyvíja správnym smerom“. Upozornil však, že dosiahnutie kompromisu medzi oboma stranami už počas nadchádzajúcich rokovaní v Bruseli nepravdepodobné.

Británia má opustiť EÚ 29. marca 2019. Obe strany sa však musia na presných podmienkach odchodu dohodnúť v najbližších týždňoch, aby dohodu stihli schváliť britský aj Európsky parlament.

Rokovania v posledných týždňoch uviazli na mŕtvom bode pre spory okolo hraničného režimu medzi britským Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá je členom EÚ.

Euroskeptici vo vládnucej britskej Konzervatívnej strane varovali premiérku Theresu Mayovú, že ak sa nevzdá svojho plánu brexitu, známeho ako dohoda z Chequers, podrobia ju v najbližších týždňoch hlasovaniu o dôvere. Informáciu priniesla v utorok agentúra Reuters.

Britský minister pre komunity a miestnu samosprávu James Brokenshire v pondelok svojich kolegov vyzval, aby Mayovej návrh podporili.

Podľa pondelkového vyjadrenia britskej premiérky je dohoda ohľadom brexitu stále dosiahnuteľná. Predseda Európskej rady Donald Tusk však upozornil, že pravdepodobnosť rozchodu Británie s EÚ bez dohody sa zvýšila. Mayová má v stredu v Bruseli vystúpiť s prejavom pred zástupcami 27 členských štátov EU.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Gernot Blümel