Francúz, ktorého zadržiavali povstalci v Jemene, je už na slobode

Francúz Alain Goma, ktorého vyše štyri mesiace zadržiavali povstalci v Jemene, je už na slobode. Oznámil to v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron.

16.10.2018 15:45
Jemen Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako informovala agentúra AP, Alain Goma (54) bol v júni po poruche na svojej lodi nútený zakotviť v jemenskom prístavnom meste Hudajda, kde ho zajali šiitskí povstalci – húsiovia.

Macron sa poďakoval všetkým, ktorí prispeli k prepusteniu Gomu. Ománskemu sultánovi a jeho úradom sa Macron poďakoval za „rozhodujúcu“ úlohu pri prepustení rukojemníka, saudskoarabským úradom za ich pomoc. Macron dodal, že Goma sa vráti do svojej vlasti čoskoro.

Jemenské bezpečnostné zdroje pre AP uviedli, že povstalci prepustili Gomu z väznice v metropole Saná, čomu predchádzali „intenzívne“ rokovania medzi francúzskym vyslancom v Jemene a vodcami povstalcov.

Gomovi príbuzní v septembri zverejnili informácie o jeho zadržiavaní, aby sa z neho nestal „zabudnutý rukojemník“, poznamenala AP.

Blízkovýchodný Jemen je v zovretí krvavej občianskej vojny už tri roky – odvtedy, ako húsijskí povstalci podporovaní Iránom obsadili väčšinu územia krajiny vrátane hlavného mesta Saná. Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie proti nim bojuje od roku 2015 s podporou medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Emmanuel Macron