Rusko a Turecko dali radikálom dlhší čas na stiahnutie sa z Idlibu

Rusko a Turecko poskytlo radikálom pôsobiacim v sýrskej provincii Idlib odklad na stiahnutie sa z budúceho demilitarizovaného pásma, informovala v utorok agentúra AFP. Podľa rusko-tureckej dohody uzavretej v septembri sa mali z vytýčeného územia stiahnuť do 10. októbra ťažké zbrane a do 15. októbra bojovníci radikálnych a povstaleckých skupín. Zatiaľ bola splnená len prvá podmienka.

16.10.2018 16:52
syria, idlib, militanti, povstalci, teroristi,... Foto: ,
Bojovníci radikálnej skupiny Haját Tahrír aš-Šám, ktorá má blízko k al-Kájde v poslednej bašte povstalcov v Sýrii.
debata (12)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že podľa armádnych informácií je vojsko spokojné s prácou Turecka. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu vyjadril istotu, že septembrová dohoda bude splnená.

„Nie sú obavy, čo sa týka stiahnutia ťažkých zbraní, a nie sú ani v otázke stiahnutia sa určitých radikálnych skupín,“ povedal.

Demilitarizovaná zóna, ktorá má byť široká až 20 kilometrov, má oddeliť územie ovládané sýrskym režimom od oblastí, v ktorých ešte pôsobia povstalci a radikáli. Vďaka nej sa podarilo odvrátiť boje, na ktoré sa v Idlibe pripravuje sýrska armáda a jej spojenci. Pásmo povedie sčasti provinciou Idlib a sčasti provinciami Latákíja a Hamá. Dohliadať na ňu majú tureckí vojaci a ruská vojenská polícia.

Rami Abdar Rahmán, ktorý vedie exilovú Sýrsku organizáciu pre ľudské práva (SOHR), v utorok oznámil agentúre AFP, že jeho ľudia nezaznamenali žiadne sťahovanie bojovníkov z budúcej demilitarizova­nej zóny.

Zatiaľ čo väčšina skupín pôsobiacich v Idlibe je ochotná sa rusko-tureckému plánu podrobiť, najväčšia z nich, teroristická organizácia Haját Tahrír aš-Šám (HTS), chce pokračovať v boji. „Nevzdáme sa svojich zbraní,“ oznámila skupina v nedeľu bez potvrdenia, či rusko-tureckú dohodu odmieta. Podľa SOHR zo zóny ťažké zbrane stiahla aj táto skupina.

Sýrsky provládny denník Al-Vatan napísal, že Ankara požiadala Moskvu o ďalší čas, aby mohla HTS presvedčiť podmienky dohody splniť. Sýrsky minister zahraničia Valíd Mualim v pondelok povedal, že sýrska vláda počká na ruskú reakciu na nestiahnutie radikálov. Zdôraznil, že sýrska armáda je pripravená v blízkosti Idlibu na boj.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko #Dmitrij Peskov #Idlib #sýrski povstalci #Valid Mualim