Sencov údajne leží na JIS, Rusko zhoršenie jeho stavu popiera

Ukrajinský filmový režisér Oleh Sencov väznený v Rusku má v dôsledku hladovky nezvratne poškodené zdravie a leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Ukrajinským novinárom to v utorok povedala filmárova sestra Natália Kaplanová. Kancelária ruskej ombudsmanky informáciu o Sencovovom vážnom zdravotnom stave poprela.

16.10.2018 17:31
oleh oleg sencov Foto:
Väznený filmár Oleg Sencov.
debata (37)

Sencov bol v roku 2015 odsúdený na dvadsať rokov väzenia za údajný terorizmus. Dopustiť sa ho mal počas ruskej anexie ukrajinského Krymu, keď sa pokúsil podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko.

V polovici mája začal protestnú hladovku, ktorú prerušil po 145 dňoch. Dôvodom bolo oznámenie lekárov, že bude napojený na umelú výživu. Na jeho zhoršujúci sa zdravotný stav upozorňoval počas hladovky rad umelcov a politických predstaviteľov po celom svete.

Podľa Kaplanovej bol Sencov hospitalizovaný vo väzenskej nemocnici v tábore Labytnangi za polárnym kruhom. „Bol umiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti, situácia je veľmi kritická. Nikto nevie, ako to skončí, hladovka bude mať trvalé následky,“ povedala Sencovova sestra.

Hovorca ruskej ombudsmanky Tatiany Moskalkovovej informácie o alarmujúcom stave ukrajinského režiséra poprel. „Tvrdenie ukrajinských médií nezodpovedá skutočnosti,“ povedal hovorca s tým, že podľa správy lekárov je Sencov „živý a prijíma stravu“.

Aj podľa ruskej väzenskej správy je stav väzneného Ukrajinca uspokojivý. „Sencov je v zdravotníckom oddelení IK-8 (väzenského tábora Labytnangi) pod dohľadom lekárov. Prevoz na jednotku intenzívnej starostlivosti nie je potrebný,“ uviedla väzenská správa.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #politickí väzni #Ukrajina #Oleh Sencov