Arménsky premiér rezignoval, krajinu čakajú parlamentné voľby

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v utorok v priamom televíznom prenose rezignoval, aby otvoril cestu k mimoriadnym parlamentným voľbám. Ich výsledkom by malo byť nové zloženie parlamentu, ktorého terajšia zostava podľa Pašinjana nezodpovedá vôli národa. Voľby by sa mali konať v decembri.

16.10.2018 19:25
Nikol Pašinjan Foto: ,
Arménsky premiér Nikol Pašinjan rezignoval, krajinu čakajú parlamentné voľby.
debata (5)

Pašinjan sa dostal k moci tento rok v máji na vlne protivládnych protestov, ktoré pripravili o kreslo skoršieho predsedu arménskej vlády Serža Sargsjana. Opozícia vedená Republikánskou stranou má ale v jerevanskom parlamente prevahu, ktorú chcela pôvodne využiť na presadenie zákona, ktorý by premiérovi vypísanie volieb výrazne skomplikoval.

Republikáni nakoniec s výhradami Pašinjanovi a jeho plánu ustúpili, rovnako ako poslanci ľavicovej nacionalistickej Arménskej revolučnej federácie (Dašnakcuťun) a strany Prekvitajúce Arménsko vplyvného arménskeho oligarchu Gagika Carukjana.

Podľa arménskych médií je dôvodom silný tlak verejnosti, ktorá z veľkej časti Pašinjana a jeho program podporuje. V nedávnych komunálnych voľbách v metropole Jerevane zaznamenalo Pašinjanovo hnutie drvivé víťazstvo, keď získalo vyše 80 percent hlasov. Plán vypísania mimoriadnych volieb obyvatelia hlavného mesta podporili tento mesiac na niekoľkých veľkých demonštráciách.

Podľa arménskej ústavy by parlament mal o osobe nového premiéra hlasovať do siedmich dní po Pašinjanovej demisii. Ak budú dva pokusy neúspešné, musia byť vypísané nové parlamentné voľby. Hlavné parlamentné strany už oznámili, že svojho kandidáta navrhovať nebudú. Termín mimoriadnych parlamentných volieb Pašinjan predbežne stanovil na 10. decembra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Arménsko #Nikol Pašinjan