Turci majú zvukový záznam z výsluchu a vraždy Chášukdžího

Tím tureckých vyšetrovateľov po deviatich hodinách ukončil prehliadku sídla saudskoarabského konzula v Istanbule v súvislosti s nezvestným opozičným saudským novinárom Džamálom Chášukdžím, ktorý je nezvestný od návštevy konzulátu.

17.10.2018 11:26 , aktualizované: 18.10.2018 07:26
mike pompeo Foto: ,
Americký minister zahraničia Mike Pompeo (uprostred) priletel vo veci nezvestného novinára na rokovania do Ankary.
debata (32)

Americký prezident Donald Trump medzitým oznámil, že Spojené štáty požiadali Turecko o zvukové záznamy a videonahrávky k prípadu, ak existujú.

Turecké médiá s odvolaním sa na vládne zdroje uviedli, že Turecko má k dispozícii zvukový záznam, ktorý zachytil výsluch a vraždu Chášukdžího. Nahrávka vznikla prostredníctvom inteligentných hodiniek, ktoré mal novinár na ruke, a ktoré potom dáta odoslali cez internetové úložisko do mobilného telefónu zanechaného u jeho priateľky. Tá na neho pred konzulátom čakala a tiež ho ako nezvestného nahlásila.

Pre kauzu opozičného novinára Chášukdžího priletel do Ankary americký minister zahraničia Mike Pompeo. Už na letisku sa stretol s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a ministrom zahraničia Mevlütom Çavuşogluom, uviedla agentúra Anadolu.

Americký minister zahraničia priletel do Ankary z Rijádu, kde sa v utorok stretol so saudským kráľom Salmánom aj korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Obaja popierajú, že by vedeli, čo sa stalo v deň zmiznutia novinára na konzuláte v Istanbule a podľa Pompea sľúbili vážne a vierohodné vyšetrenie Chášukdžího zmiznutia.

Novinár Džamál Chášukdží, ktorý predtým kritizoval saudskoarabský režim vrátane korunného princa Muhammada bin Salmána a od vlaňajška žil v USA, zmizol na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule 2. októbra, keď si tam išiel vybaviť doklady na svadbu. Turecké úrady sa domnievajú, že novinár bol na konzuláte zavraždený, Saudská Arábia to popiera s tým, že Chášukdží konzulát v deň návštevy opustil. Ako nezvestného ho nahlásila novinárova snúbenica, ktorá naňho čakala pred konzulátom.

Turecké médiá tvrdia, že majú dôkazy o vražde

Turecké médiá v stredu priniesli ďalšie nepotvrdené verzie udalostí z 2. októbra na konzuláte. Odvolávajú sa pritom na audionahrávku údajne urobenú novinárom cez hodinky prepojené s jeho telefónom iPhone, ktorý nechal u svojej priateľky pred budovou konzulátu. Zo záznamu údajne vyplýva, že novinár bol na konzuláte mučený a po výsluchu zavraždený.

Turecký denník Yeni Şafak v stredu napísal, že na audionahrávke je počuť hlas saudskoarabského konzula, ako hovorí: „Urobte to niekde inde, lebo budem mať problémy.“ Na to mu niekto podľa tureckého denníka odpovedal: „Buďte ticho, ak chcete zostať nažive, keď sa vrátite do Arábie.“ Konzul sa do Rijádu vrátil v utorok, uviedol denník Hürriyet. Podľa špekulácií tureckých médií bolo telo novinára na konzuláte rozštvrtené a rozpustené v kyseline.

Turecká polícia už 6. októbra uviedla, že konzulát v rovnakom čase ako novinár navštívilo 15 saudských úradníkov, ktorí prileteli z Rijádu. V skupine bol podľa tureckej polície popredný forenzný expert, členovia saudskoarabskej tajnej služby a členovia kráľovskej gardy.

Saudskoarabský korunný princ už krátko po zmiznutí novinára sľúbil, že jeho krajina umožní prístup tureckých úradníkov na konzulát. Ale až tento týždeň v pondelok mohla turecká polícia konzulát prehľadať. Strávila tam deväť hodín, do niektorých vymedzených priestorov konzulátu sa však podľa miestnych médií tureckí policajti a úradníci nedostali.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Saudská Arábia #Mike Pompeo #Džamál Chášukdží