Nemec, ktorý bojoval za Taliban, sa postavil v Düsseldorfe pred súd

V západonemeckom Düsseldorfe sa v stredu začal súd s 37-ročným Nemcom Thomasom K., ktorý podľa obžaloby bojoval niekoľko rokov na strane afgánskeho radikálneho hnutia Taliban. V Poľsku narodenému mužovi hrozí v prípade preukázania viny až doživotné väzenie za terorizmus a pokus o vraždu.

17.10.2018 15:09
debata (1)

K obžalobe sa v stredu Thomas K., ktorý na islam konvertoval v 17 rokoch, odmietol vyjadriť, súdu ale povedal, že má obrovské psychické problémy.

Muž z oblasti Wormsu sa podľa obžaloby na jar roku 2013 v pakistanskom Severnom Vaziristane pridal k jednotkám siete Hakkání, ktorá je na Taliban napojená. Od augusta 2013 pôsobil v jednotke zodpovednej za samovražedné atentáty, v ktorej pripravoval výbušniny a vyhľadával ciele k útokom. Na samovražedný útok sa pripravoval aj on sám, neskôr sa ale stal súčasťou špeciálnej jednotky Talibanu.

Spojenecké jednotky muža zadržali tento rok vo februári. Išlo o prvého takto vysoko postaveného nemeckého bojovníka v radoch Talibanu, pri ktorých sa im to podarilo. O dva mesiace neskôr bol Thomas K. vrátený do Nemecka, kde je odvtedy vo väzbe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Taliban #Dusseldorf