Orbán pred summitom EÚ: Maďarsko postoj k migrácii meniť nebude

Maďarské hranice budú naďalej chrániť maďarskí vojaci a polícia a krajina bude aj naďalej odmietať plány na umiestňovanie migrantov. Tento postoj v stredu podľa agentúry MTI zopakoval predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

17.10.2018 16:29
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (9)

Premiér zverejnil na facebooku video natočené pred terajším summitom Európskej únie. Uviedol v ňom, že táto vrcholná schôdzka v Bruseli bude dôležitá s ohľadom na to, že Európska komisia „stále chrlí“ programy na presídľovanie migrantov.

„Stále nás chcú zbavovať nášho práva chrániť si sami svoje hranice a hovoriť nám, kto bude žiť v Maďarsku a v ďalších európskych krajinách,“ povedal na zázname Orbán. Ale stanovisko Budapešti je podľa neho v týchto veciach celkom jasné. „Naša polícia a vojaci budú chrániť naše hranice a neprijmeme žiadne programy presídľovania,“ zdôraznil premiér.

Maďarsko patrí k najdôraznejším odporcom imigrácie a prijalo súbor protiimigračních zákonov a dodatky k ústave, ktoré výrazne sťažujú príchod migrantov do krajiny. Nové pravidlá okrem iného zakazujú akúkoľvek pomoc zo strany národných, medzinárodných i mimovládnych organizácií ľuďom, ktorí žiadajú v krajine o azyl alebo povolenie na pobyt. Okrem toho bola zavedená zvláštna 25-percentná daň na organizácie, ktoré podporujú migráciu.

Európska komisia poslala Maďarsko pre tento legislatívny počin v septembri pred Súdny dvor Európskej únie. Budapešť už ale uviedla, že zákony rušiť nemieni.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Viktor Orbán #summit EÚ #migranti