Incident v Kolíne nad Rýnom mal zrejme islamistické pozadie

Nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo má dostatok indícií, že pondelkoý incident na stanici v Kolíne nad Rýnom mal radikálne-islamistické pozadie. Uviedlo to dnes v tlačovom vyhlásení.

17.10.2018 16:55
kolín, nemecko, polícia, kukláči, zásah Foto: ,
Rukojemnícku drámu na kolínskej stanici ukončil zásah útvaru osobitného určenia.
debata (10)

Kvôli útoku teraz čelí obvineniu z pokusu o vraždu a o ťažké ublíženie na zdraví päťdesiatpäťročný Sýrčan.

Páchateľ v pondelok popoludní v reštaurácii McDonald's na kolínskej stanici začal rozlievať horľavinu, a neskôr odpálil takzvaný Molotovov koktail. V reštaurácii, kde vážne popáleniny utrpela 14-ročná dievčina, sa potom spustil protipožiarny systém.

Zrejme kvôli tomu muž, ktorý možno chcel ohňom odpáliť malé plynové nádoby s kovovými súčiastkami, ktoré mal so sebou, zamieril do neďalekej lekárne. Tam vzal jednu ženu ako rukojemníčku a niekoľko hodín ju aj s pomocou airsoftovej zbrane, ktorá bola na nerozoznanie od strelnej zbrane, zadržiaval. Špeciálne jednotky nakoniec ženu, ktorá utrpela ľahké zranenia, oslobodili. Útočníka pri akcii niekoľkokrát zasiahli.

Medzi indície ukazujúce na pokus o teroristický útok patrí napríklad to, že sa páchateľ podľa svedkov hlásil k takzvanému Islamskému štátu a požadoval tiež možnosť vycestovať za touto organizáciou do Sýrie. Naviac sa domáhal prepustenia jednej ženy z väzenia, ktorej muž je údajne teroristom.

Vyšetrovatelia teraz pátrajú najmä po tom, či muž skutočne čin spáchal ako člen takzvaného Islamského štátu alebo inej teroristickej organizácie, prípadne či bol s niekým z takej organizácie v kontakte. Zisťujú tiež, či mal nejakého spolupáchateľa.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Kolín nad Rýnom #teroristický čin