Úrady v Indonézii dezinfikujú miesta zasiahnuté zemetraseniami a cunami

Časti mesta Palu Balaroa a Petobo už nemožno obnoviť, úrady ich pretvoria na zelené priestory, kde vybudujú pamätníky osobám, ktoré zahynuli pri prírodnej katastrofe.

18.10.2018 14:20
indonézia, zemetrasenie, sulawesi Foto: ,
Po záplavách v Indonézii ostali na rôznych miestach len trosky.
debata

Na indonézskom ostrove Sulawesi začali s dezinfekciou obcí, ktoré koncom septembra zasiahli povodne a cunami. Ako informovala indonézska národná agentúra na zmierňovanie následkov katastrof, helikoptéry už vypúšťajú dezinfekčný prostriedok na zničené časti mesta Palu. Jej hovorca Sutopo Purwo Nugroho prostredníctvom vyhlásenia vysvetlil, že použitie dezinfekčného prostriedku je nevyhnutné kvôli ľuďom pochovaným v zničených obciach, ktoré sa záchranným a pátracím tímom nepodarilo nájsť. Tieto obete predstavujú riziko šírenia ochorení.

„Bombardovanie a rozprašovanie dezinfekčných prostriedkov je snahou predísť šíreniu chorôb prostredníctvom prenášačov, ako sú muchy, šváby alebo myši,“ povedal.

Agentúra vo štvrtok uviedla, že 430 hektárov pôdy sa zmenilo na bahno. Pôvodne sa tam nachádzalo takmer 3 500 domov. Podľa šéfa krízového centra ministerstva zdravotníctva Ahmada Yurianta je potrebné pravidelné kontrolovanie podzemnej vody, zriadenie odtokového systému a zber dažďovej vody predtým, než sa dostane do rieky v Palu.

Úrady oznámili, že zničené časti Palu Balaroa a Petobo a obec Jono Oge v susednom okrese Sigi už nemožno obnoviť. Balaroa a Petobo pretvoria na zelené priestory, kde vybudujú pamätníky osobám, ktoré zahynuli pri prírodnej katastrofe.

Indonézska vláda zvažuje plán investovať šesť biliónov indonézskych rupií (v prepočte približne 343 miliónov eur) na vybudovanie „Nového Palu“. Svetová banka uviedla, že môže Indonézii poskytnúť pôžičky do jednej miliardy dolárov (867 miliónov eur) na rekonštrukciu a zlepšovanie pripravenosti krajiny na katastrofy.

Indonézsky Červený kríž vo štvrtok oznámil, že pripravujú distribúciu 215 ton humanitárnej pomoci desiatkam tisícom ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy. Humanitárnu pomoc by chceli rozdať ešte pred začiatkom monzúnového obdobia.

Séria zemetrasení a cunami, ktoré dosahovali až 11 metrov, zničili rozsiahlu časť pobrežia a vyžiadali si 2 103 mŕtvych. Podľa úradov ďalších 5 000 ľudí z častí, ktoré pohltila tekutá pôda zostáva nezvestných.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #zemestnanie