Noví členovia bavorského snemu z AFD sú sledovaní kontrarozviedkou

Do bavorského krajinského snemu sa po nedeľných voľbách dostalo tiež niekoľko členov protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorých pre väzby na krajnú pravicu sleduje krajinský úrad na ochranu ústavy. S odvolaním sa na hovorcu inštitúcie, ktorá zastáva funkciu kontrarozviedky, to vo štvrtok uviedla agentúra Reuters. Členovia AFD obsadili v novom bavorskom sneme 22 kresiel. Koľko presne ich úrad sleduje, ale jasné nie je.

18.10.2018 17:00
Alexander Gauland Foto: ,
Líder nemeckej protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko, Alexander Gauland.
debata (8)

Bavorská pobočka nemeckej kontrarozviedky teraz podľa hovorcu skúma, či jej ústava dovoľuje pokračovať v sledovaní občanov aj potom, čo sa stanú členmi parlamentu. AFD sa po nedeľných voľbách dostala do bavorského krajinského snemu prvýkrát. Okrem Hesenska, ktoré čakajú voľby 28. októbra, je tak protiimigračná strana už vo všetkých krajinských parlamentoch.

Hovorca Bavorského krajinského úradu na ochranu ústavy odmietol povedať, koľko z 22 nových poslancov AFD úrad sleduje, aj to, ktorí to sú. Sledovaní sú ale pre väzby na protiislamské a pravicovo extrémistické skupiny, vrátane takzvaných ríšskych občanov, ktorí neuznávajú legitimitu Spolkovej republiky a hlásia sa k niekdajšej Nemeckej ríši.

V septembri sa po udalostiach vo východonemeckom Chemnitzi, kde sa po vražde 35-ročného Nemca demonštrovalo proti imigrácii do Nemecka, rozhorela debata, či by mala civilná kontrarozviedka začať sledovať AFD ako celok pre blízkosť jej politikov k protiimigračnému hnutia Pegida. Úrady v dvoch spolkových krajinách už sledujú mládežnícke organizácie tejto strany.

V minulosti bavorská kontrarozviedka sledovala napríklad aj bývalého šéfa miestnej organizácie AFD a poslanca Spolkového snemu českého pôvodu Petra Bystroňa. Na jeseň minulého roka sledovanie ale po približne piatich mesiacoch ukončila.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Bavorsko #kontrarozviedka #Alternatíva pre Nemecko