Účasť na konferencii v Rijáde sa pre nezvestného novinára zmenšuje

Počet účastníkov nadchádzajúcej investičnej konferencie v Rijáde sa pre zmiznutie saudskoarabského novinára a kritika saudskej vlády Džamála Chášakdžího stále viac zmenšuje. Vo štvrtok sa k bojkotu konferencie pripojili ministri z Británie, Holandska a Francúzska. Už minulý týždeň účasť odriekol napríklad britský miliardár Richard Branson či americký technologický investor Steve Case, tento týždeň sa k nim pridala aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

18.10.2018 18:26 , aktualizované: 19:14
debata (7)

V saudskoarabskej metropole sa 23. októbra uskutoční medzinárodná investičná konferencia, ktorá sa nazýva Davos v púšti. Už od minulého týždňa ale rad hovorcov aj účastníkov pre okolnosti okolo Chášakdžího rednú. Svoju účasť odriekli napríklad zástupcovia mnohých médií vrátane televízii CNN a CNBC alebo denníkov Financial Times a The New York Times.

Ešte v stredu usporiadatelia konferencie trvali na tom, že konferencia sa bude konať v danom termíne napriek neúčasti mnohých pozvaných. Odvtedy však medzi absentérmi pribudli aj niektoré prominentné mená, vrátane francúzskeho ministra financií Bruna Le Mairea, jeho holandského kolegu Wopkeho Hoekstra a britského ministra pre medzinárodný obchod Liama ​​Foxa.

Agentúra AFP sa pokúsila na základe viacerých zdrojov zostaviť doterajší zoznam potvrdených neúčastí, v ktorom figurujú napríklad aj zástupcovia bánk JP Morgan, HSBC, Crédit Suisse, Société Générale či BNP Paribas. Do Rijádu sa napriek skorším plánom nechystajú ani predstavitelia firiem Google, Ford, Uber či Siemens.

Na konferenciu nepríde ani americký minister financií Mnuchin

Americký minister financií Steven Mnuchin vo štvrtok oznámil, že sa nezúčastní na budúcotýždňovej konferencii o investíciách v Saudskej Arábii.

Mnuchin na svojom konte na Twitteri napísal, že rozhodnutie padlo po stretnutí s prezidentom Donaldom Trumpom a ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom v Bielom dome.

Mnuchin v tweete uviedol: „Nezúčastním sa na konferencii Iniciatíva za budúce investície v Saudskej Arábii.“

Jeho oznámenie prišlo po tom, čo Pompeo novinárom v Bielom dome povedal, že americká administratíva bude čakať na výsledky vyšetrovaní Saudskej Arábie a Turecka v prípade zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, kritického voči vláde v Rijáde. Podľa slov Pompea sa USA až potom rozhodnú, ako zareagujú, informovala tlačová agentúra AP.

Pompeo novinárom po odchode z Turecka v stredu povedal, že Amerika berie zmiznutie Chášukdžího „vážne“. Pompeo sa v Turecku stretol aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ten vyhlásil, že „Saudi pri vyšetrovaní spolupracovali a budú si vymieňať informácie z vyšetrovania“.

Pompeo nepočul žiadnu zvukovú nahrávku údajnej novinárovej vraždy na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule, uviedla neskôr médiám hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Novinár zmizol bez stopy

Novinár Chášukdží bez stopy zmizol 2. októbra, keď si bol vybaviť dokumenty na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. Turecko tvrdí, že Chášukdží bol na konzuláte zavraždený. Rijád tvrdenie Turecka odmietol, ale neposkytol žiadne hodnoverné vysvetlenie toho, čo sa s žurnalistom sta­lo.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #konferencia #Džamál Chášakdží