V Rusku sa zrútilo výcvikové lietadlo L-39 českej výroby

Na juhu Ruska sa dnes pri cvičnom lete zrútilo lietadlo L-39, ktorého výrobcom je český podnik Aero Vodochody. Stroj podľa agentúry TASS spadol do Azovského mora, dvojčlenná posádka sa katapultovala a záchranári po nej v mori pátrajú. Za príčinu ruská armáda predbežne označila technickú závadu.

18.10.2018 20:31 , aktualizované: 20:47
Sliač, letecký deň Foto:
Cvičné lietadlo L-39, ilustračné foto.
debata (6)

Havária sa podľa ruských zdrojov stala neďaleko rusko-ukrajinských hraníc asi 160 kilometrov juhozápadne od Rostova na Done. Výcvikové lietadlo bolo podľa TASS bez výzbroje a do mora spadlo asi poldruha kilometra od ruského brehu.

L-39 Albatros je prúdové výcvikové lietadlo československej a neskôr českej výroby, ktoré prvýkrát vyvinuli v 60. rokoch 20. storočia. Niekoľko tisíc týchto strojov využíva mnoho krajín po celom svete. Rusko ich vo svojich leteckých školách takisto stále využíva, dodala tlačová agentúra AP.

Cvičné vojenské lietadlo L-39 sa pred týždňom zrútilo aj na Slovensku. Havária sa stala v stredu popoludní 10. októbra medzi Sliačom a Kováčovou. Obaja členovia posádky, ktorí sa v lietadle nachádzali, sa katapultovali a prežili. Títo piloti nasmerovali lietadlo do neobývaného priestoru. Príčinou pádu Albatrosa v katastri mesta Sliač bola technická chyba, a to zlyhanie motora.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zrútenie lietadla #Azovské more