Ekvádor vyhostil venezuelského veľvyslanca

Ekvádor vyhostil vo štvrtok veľvyslanca Venezuely po tom, ako venezuelský minister nazval ekvádorského prezidenta Lenina Morena klamárom.

19.10.2018 06:19
debata

Len o pár hodín na to, Venezuela pristúpila k recipročnému opatreniu a nariadila ekvádorskej najvyššej diplomatke vrátiť sa domov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Veľvyslanca Venezuely v Ekvádore Carola Delgada vyhostili po tom, ako venezuelský minister pre komunikáciu Jorge Rodriguez v stredu na tlačovej konferencii povedal, že ekvádorský prezident je „klamár“ a obvinil ho, že vo svojom prejave na pôde OSN výrazne prehnal počet Venezuelčanov migrujúcich do Ekvádoru v dôsledku ekonomickej krízy v krajine.

Ekvádor označil poznámky namierené voči prezidentovi za urážlivé a dodal, že „nebude tolerovať žiadne prejavy neúcty voči našim orgánom“. Napriek incidentu bude Quito i naďalej pomáhať Venezuelčanom prichádzajúcim do Ekvádoru.

Venezuela reagovala protiútokom a vyhlásila ekvádorskú chargé d'affairs vo Venezuele Elizabeth Méndezovú za persona non grata s tým, že má 72 hodín, aby opustila krajinu.

Podľa údajov Organizácie Spojených národov emigrovalo od roku 2015 z Venezuely až 1,9 milióna jej obyvateľov pre hospodársku krízu, ktorá spôsobila nedostatok potravín, liekov a iných základných tovarov. Prílev migrantov tak poznačil okolité krajiny v regióne vrátane Ekvádora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Ekvádor