Trump hrozí, že s pomocou armády uzavrie hranicu s Mexikom

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že s pomocou vojska nepriechodne uzavrie hranicu medzi Mexikom a Spojenými štátmi.

19.10.2018 07:07
trump, osn Foto: ,
Donald Trump
debata (5)

Tému migrácie oživil vo štvrtok večer na predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Montana. Reagoval okrem iného na správu, že sa na sever vydala skupina asi 3 000 utečencov zo Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly. Informujú o tom spravodajské agentúry.

Trump už týmto trom stredoamerickým štátom skôr pohrozil, že im Washington kvôli nelegálnej migrácii pozastaví humanitárnu pomoc. Skupina uvádza, že uteká pred biedou a násilím.

Americký prezident týchto ľudí označil za „karavanu“, ktorú organizujú opoziční demokrati. Sama od seba sa údajne na cestu nevydala. Dôkazy ale Trump nepredložil. „Chcem mexickej vláde poďakovať, pretože ich dúfam zadrží, než sa vôbec dostanú do Mexika,“ dodal namiesto toho.

Pokiaľ by však mexická vláda nebola schopná migrantov zadržať „povolám americkú armádu, aby južnú hranicu uzavrela,“ napísala už skôr hlava USA na twitteri.

Trumpove komentáre k migrácii sú podľa spravodajského serveru BBC pravdepodobne snahou zaistiť si podporu pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami. Tie sa v USA uskutočnia už 6. novembra a demokrati v nich majú šancu Trumpových republikánov poraziť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #migrácia #Donald Trump