Obyvatelia mesta Kerč sa lúčia s 21 obeťami útoku v strednej škole

Mesto Kerč na Krymskom polostrove usporiadalo v piatok oficiálnu rozlúčku s obeťami výbuchu a streľby v tamojšej strednej škole, ktorá si vyžiadala životy 21 ľudí - 16 študentov a piatich pedagógov.

19.10.2018 10:54
Krym, Kerč, pohreb Foto:
Príbuzní a známi sa prišli rozlúčiť s obeťami útoku na krymskej vysokej škole, ktorý sa stal v stredu, 17. októbra 2018.
debata (12)

Po rozlúčkových obradoch na námestí v centre mesta, kde sa zišli príbuzní, spolužiaci a kolegovia obetí, ako aj občania, sa na miestnom cintoríne uskutoční pohreb.

Páchateľom útoku bol študent posledného ročníka priemyslovky, 18-ročný Vladislav Rosľakov.

Spočiatku sa jeho čin vyšetroval ako pokus o teroristický útok, neskôr ho ruské bezpečnostné úrady preklasifikovali na masovú vraždu.

Totožnosť útočníka určili vyšetrovatelia na základe záznamov bezpečnostných kamier rozmiestnených na chodbách školy. Vyšetrovatelia spočiatku tvrdili, že útočník bol tzv. osamelým vlkom, vo štvrtok však Kremľom dosadený Sergej Aksionov vyhlásil, že strelec mohol mať komplica, ktorý mu mohol pomôcť naplánovať útok.

Od štvrtka je na Kryme vyhlásený trojdňový smútok. Úrady posilnili ochranu všetkých vzdelávacích zariadení. Médiá však informovali, že mnohí rodičia svoje deti do školy nepustili. Rozhlasová stanica Kerč FM uviedla, že od útoku badať v uliciach oveľa menej ľudí.

Útok sa odohral v stredu v popoludňajších hodinách na Kerčskej strednej odbornej škole polytechnickej (KPK), keď študent Rosľakov spustil v priestoroch budovy paľbu a následne spáchal samovraždu. Streľbe predchádzal i výbuch, ktorý nastal v školskej jedálni.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Krym